Gre za to, da je DURS letos podaljšal rok za oddajo davčnega obračuna za 2013 do 22.4.2014., AJPES pa zahteva oddajo letnega poročila do 8.4.2014.
Skladno z mojim razumevanjem je to nesmiselno (neusklajeno) saj moraš najprej sestaviti davčni obračun, da bi lahko sestavil letno poročilo.
To pomeni, da kljub roku za oddajo DO (22.4.) tega moraš sestaviti pred 8.4.
Kolikor razumem je tako da:
1. Za sestavo BS potrebuješ davčni obračun, saj vpišeš preplačilo dohodnine ali pa davčno obveznost pod kratkoročne poslovne terjatve (obveznosti).
2. Kljub temu, da sta (formalno) prilogi davčnemu obračunu BS in IPI, pa podatke v davčni obračun ne vnašaš od tam, saj DO zahteva vnos zneskov s centi, BS in IPI pa brez. Torej DO ne moreš sestaviti na podlagi BS in IPI ampak na podlagi svojih poslovnih knjig (pri enostavnem knjigovodstvu: KPO, KTO, KOTO, popis, obračun amortizacije). Če je zahtevan vnos zneskov s centi, na njihovem mestu pa bi bile pričakovane same ničle (kot bi veljalo če bi DO sestavljal iz BS in IPI) bi to bil nesmisel.
Iz navedenega sledi, da v vsakem primeru nejprej sestaviš DO in nato LP.
Ko sem o tem povprašal referentko AJPES-a mi je dejala, da je pri njih rok za oddajo pač 8.4., da jih ne zanima, kako je pri DURS-u, da takšnega vprašanja (v zvezi z opisano neusklajenostjo) nihče ne postavlja in da si pač v prekršku če zamudiš rok.
Če tega vprašanja nihče ne postavlja, sklepam, da očitno nečesa v zvezi z načinom (zaporedjem) sestave LP in DO ne razumem pravilno, zato prosim za pomoč oziroma razjasntev moje dileme. Ali gre pač zopet le za neusklajeno delovanje državnih inštitucij (ki sta, roko na srce, rok oddaje letos podaljšali).
V naprej se zahvaljujem za prispevke.
P.S. In ja, ja, vem, če obveznosti pravočasno izpolniš (do 31.3.) te dileme nimaš
Lep pozdrav