Pozdravljeni
ker nekaj časa nisem uspela spremljati foruma, ne vem ali je bilo o tem že kaj debate
ali mi lahko kdo pomaga pri razjasnitvi naslednje zadeve:
delavec dela cel mesec (fiksni mesečni obračun 174 ur) Ne doseže minimalne plače, zato dobi razliko do minimalne plače
recimo 50,00 EUR tako da je njegova bruto plača s tem dodatkom 789,15 EUR.
muči me obračun prispevkov :
ali je takšen obračun prispevkov pravilen
prispevki delavca
SPIZ 15,5 % od zneska 739,15 (brez dodatka do minimalne plače)
zdravstvo 6,36 od zneska 739,15 (brez dodatka do minimalne plače)
starševsko v. 0,10 od 789,15
zaposlovanje 0,14 od 789,15
Prispevki delodajalca
SPIZ 8,85% od 789,15
SPIZ 15,5 % OD 50,00 (razlika do minimalne plače - prispevek delavca plača delodajalec)
zdravstvo 6,56 od 789,15
zdravstvo 6,36 od 50,00 (razlika do minimalne plače - prispevek delavca plača delodajalepoškodbe 0,53 od 789,15
starševsko v. 0,10 od 789,15
zaposlovanje 0,06 od 789,15
Prosim, če mi lahko kdo potrdi ali je takšen obračun pravilen če delavec v mesecu ni imel bolniškega staleža - je delal cel mesec.
hvala za pomoč
razlika do minimalne plače
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: razlika do minimalne plače
Ni pravilno - delavec dobi bruto plačo 789,15 €, zato so vsi prispevki obračunani od osnove 789,15 - prispevki od razlike do minimalne plače so obravnavani enako kot vsi drugi.
Vaš izračun se uporablja, ko delavec ne dobi minimalne bruto plače, pač pa se samo obračuna prispevke od razlike do minimalne plače.
Vaš izračun se uporablja, ko delavec ne dobi minimalne bruto plače, pač pa se samo obračuna prispevke od razlike do minimalne plače.
adut hvala za odgovor
če prav razumem bi tako obračunala prispevke takrat, če bi teh 50,00 € prikazala na plačilni listi samo fiktivno ( za obračun prispevkov) in jih delavec ne bi dobil izplačanih.
lp
če prav razumem bi tako obračunala prispevke takrat, če bi teh 50,00 € prikazala na plačilni listi samo fiktivno ( za obračun prispevkov) in jih delavec ne bi dobil izplačanih.
lp
Tako je.