delavka pobegnila - odjava iz ZSSS
Moderator: Mirko Zbačnik
delavka pobegnila - odjava iz ZSSS
Delavka, sicer zaposlena za določen čas, je kar čez noč zaradi nevzdržnih razmer pobegnila od doma. Poslala nam je samo SMS, da ne more več delati pri nas, ker se boji vrniti v kraj bivanja. Za njo se je izgubila vsaka sled. Kako urediti odjavo iz ZSSS v roku 8 dni, da bo vse "po reglcih"? Pri nas je delala samo mesec in pol..... Joj, res ne vem, kje se me glava drži! Iščem informacije po netu, pa sem vse bolj zmedena. Takega ali vsaj podobnega primera nisem nikjer zasledila....
Že vnaprej vam hvala za vaše dragocene informacije!
Že vnaprej vam hvala za vaše dragocene informacije!
Re: delavka pobegnila - odjava iz ZSSS
Najprej poglejte pogodbo, jaz mislim, da je morete kar odjaviti, saj nimate papirja s katerim se delovno razmerje prekinja. Neki roki so navedeni v Zakonu o delovnih razmerjih. Edini dokaz, da je prekinila delovno razmerje je SMS.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Skušajte navezati stik prek mobija (SMS, klic) in, malce kočljiva zadeva je, glede verodostojnosti odpovedi pogodbe. Če bi šli striktno po ZDR, bi morali izpeljati odpoved iz krivdnih razlogov na njeni strani.
Iz človeške plati bi odpoved izpeljal, na način, kot da ga je izpeljala s pisno odpovedjo, upošteval bi del pripadajočega letnega dopusta in regresa in delavko odjavil. Težko je, ker nimamo z njo stika in tudi glede rokov za prijavo na Zavod za zaposlovanje, toda podjetje nima nekih drugih možnosti.
Svetoval bi vam, da skušate navezati stike z njo in se pozanimajte, ali je, mogoče, tudi tak primer sem že imel v prakZZS.si, sama uredila svoj status na ZZZS. Če je ne odjavite, ste ji dolžni izplačevati plačo, kar ste ji lahko tudi, če je odpoved izpeljana nezakonito.
Svetoval bi vam, da poiščete strokovno pomoč, kajti zadeva je lahko tudi glede odpovedi prek SMS-ja kočljiva (verodostojnost).
Iz človeške plati bi odpoved izpeljal, na način, kot da ga je izpeljala s pisno odpovedjo, upošteval bi del pripadajočega letnega dopusta in regresa in delavko odjavil. Težko je, ker nimamo z njo stika in tudi glede rokov za prijavo na Zavod za zaposlovanje, toda podjetje nima nekih drugih možnosti.
Svetoval bi vam, da skušate navezati stike z njo in se pozanimajte, ali je, mogoče, tudi tak primer sem že imel v prakZZS.si, sama uredila svoj status na ZZZS. Če je ne odjavite, ste ji dolžni izplačevati plačo, kar ste ji lahko tudi, če je odpoved izpeljana nezakonito.
Svetoval bi vam, da poiščete strokovno pomoč, kajti zadeva je lahko tudi glede odpovedi prek SMS-ja kočljiva (verodostojnost).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Obema najlepša hvala za odgovor. Sama sem podobno razmišljala, ampak se mi zdi situacija precej nemogoča. Po ZDR bi morali, če gre za odpustitev delavca iz krivdnih razlogov, menda najprej z njim opraviti razgovor in temu sledi še cela procedura, ampak mi z njo ne moremo opraviti niti razgovora, ker je telefon nedosegljiv. Pisne odpovedi nimamo. SMS je vseeno malce dvomljiv dokaz za odpoved. Pa smo tam.... Bom verjetno jutri poklicala za nasvet še delovno inšpekcijo, da vidim, kaj nam bodo tam svetovali, potem pa se striktno držala njihovega nasveta. Sami sebe menda kasneje ne bodo negirali.....
Če ima še kdo kakšno idejo, na plan z njo.
Če ima še kdo kakšno idejo, na plan z njo.
Obstaja verjetno kaksen rok neopravicene odsotnosti, po preteku katerga lahko delavca odjavite...
Izpeljete lahko postopek izredne odpovedi iz krivdnih razlogov - ni je bilo na delo. To pomeni, da ji vročite vabilo na zagovor - pošljete po pošti, če ga ne dvigne se šteje da je vročeno. Zagovor ste ji dolžni omogočiti (zato vabilo) vendar če tega ne izkoristi ji lahko na podlagi tega odpoveste delovno razmerje. In s tem odjavite iz zavarovanja.
Ne glejte na to kot da je nekaj hudega. Druge izbire sploh nimate. Imate pa rok v katerem morate to izpeljati.
Če se bo pa odzvala vašemu vabilu pa toliko bolje.
Ne glejte na to kot da je nekaj hudega. Druge izbire sploh nimate. Imate pa rok v katerem morate to izpeljati.
Če se bo pa odzvala vašemu vabilu pa toliko bolje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Da, tako je po ZDR. A po popolnoma človeški plati bi tako delavko prikrajšali za pravice, ki ji gredo iz ZDR.... .Vem, da subjektivni pogled in emocije niso ravno poslovne odlike (žal). <<osebno bi povprašal na zavodu, kaj se da storit, mogoče oni lahko navežejo kontakt. Gospa se ni kar vdrla v zemljo. <mogoče navezati stik s CSD, dvomim, da vam bodo lahko tu kaj povedali.<
Glede ZDR je zadeva kristalno čista<; izredna odpoved. A v ozadju, oziroma prednostno, se mi pojavljajo čista človeška vprašanja glede rešitev tega problema. Gospa je verjetno v osebni stiski, kjer do formalnosti glede odpovedi in bojim se, tudi reševanje statusa drugotnega pomena.
Glede ZDR je zadeva kristalno čista<; izredna odpoved. A v ozadju, oziroma prednostno, se mi pojavljajo čista človeška vprašanja glede rešitev tega problema. Gospa je verjetno v osebni stiski, kjer do formalnosti glede odpovedi in bojim se, tudi reševanje statusa drugotnega pomena.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

V praksi pomeni zamujen rok tudi druge težave in v praksi smo tudi že doživeli, da so bili v teh primerih (izredna odpoved) vseeno deležni pravic na Zavodu za zaposlovanje.
Res je, človeška plat je pomembna, dokler te ne izkoristijo - predvsem finančno. Moje osebno mnenje je, da vsekakor poskušaš, vendar če ni odziva in delavca ni na delo - potem izpelješ postopek. Še vedno jo lahko nazaj zaposliš, če se javi.
Res je, človeška plat je pomembna, dokler te ne izkoristijo - predvsem finančno. Moje osebno mnenje je, da vsekakor poskušaš, vendar če ni odziva in delavca ni na delo - potem izpelješ postopek. Še vedno jo lahko nazaj zaposliš, če se javi.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
DA, tudi zloabe situacije se dogajajo.
Mirko
Mirko

Hvala vsem za mnenja. Res ste mi izdatno pomagali. Tudi moralno. Delavka je sicer izredno pridna, natančna, hitra, skratka takšna, da jo z veseljem zaposliš. Razumem jo, da je zapustila dom (otrok nima), če so bile razmere res tako nevzdržne. Zato ji ne bi rada delala nekih dodatnih problemov. A po drugi strani moram zaščititi tudi našo stran. Poklicala sem na delovno inšpekcijo in so mi svetovali, naj ji pošljemo vabilo oz. izredno odpoved, če je že najmanj pet zaporednih dni ni bilo na delo, priporočeno s povratnico. Če se pošta vrne, jo nabijemo na oglasno desko. To je namreč za nas dokaz, da smo se držali črke zakona. Nato jo na podlagi tega odjavimo iz ZSSS (tudi po preteku 8 dni).
Včeraj sem brala ZDR - ali drži, da je skrajni rok za odpoved 30 dni od ugotovitve, da je ni v službo? In še eno vprašanje: če se slučajno kadarkoli vrne (kar je mogoče), ali imamo zaradi izredne odpovedi kakšno omejitev, da je ne bi smeli ponovno zaposliti? Upam da ne, ker v tem primeru menim, da je ne bi posebej grozno oškodovali, ker se mi ženska vseeno malo smili....
Včeraj sem brala ZDR - ali drži, da je skrajni rok za odpoved 30 dni od ugotovitve, da je ni v službo? In še eno vprašanje: če se slučajno kadarkoli vrne (kar je mogoče), ali imamo zaradi izredne odpovedi kakšno omejitev, da je ne bi smeli ponovno zaposliti? Upam da ne, ker v tem primeru menim, da je ne bi posebej grozno oškodovali, ker se mi ženska vseeno malo smili....
Ja rok je 30 dni.
Ali bi jo spet zaposlili je vaša odločitev.
Ali bi jo spet zaposlili je vaša odločitev.