Izplačilo dobička - zakaj v letu 2004?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Izplačilo dobička - zakaj v letu 2004?

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vse več ljudi slišim, da je do novega leta bolj ugodno izplačilo dobička, a ne morem razvozljati zakaj!? Kakšne so možne spremembe v letu 2005? Bistvenih sprememb za prejemnika, fizično osebo ne vidim, kaj pa za podjetje?

PS.: Kakšen krasen dan!

Mirko
Alica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Alica »

Zanima me, če mi lahko poveste, kaj je treba storiti z vidika družbe, da si družbeniki oz.lastniki lahkomizplačajo nerazporejeni dobiček iz prejšnjih let. Notar,skupščina, sodni register...??Ali se od dobička obračuna kakšne dajatve?
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Alica malo pobrskajte po foromu, o tem smo že veliko govorili,Sicer pa ne potrebujete nobenega notarja ampak samo rek 2 plačate 25%dohodnino in lastniku nakažete razliko. Lastnik prikaže znesek v svoji dohodnini. Sicer pa bi pa res bilo najbolje da bi ta novi zakon o dohodnini Janša zamrznil , saj je veliko nejasnosti.:D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sklep skupščine, direktorja, uprave. Če v sklepu navedete neto izplačilo, se na to izplača 25% dohodnine, ter REK-2 itd.... .

Pa še vedno ne vem, zakaj bi bilo bolje le tega izplačat letos!?

Mirko :???::mad::???:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Mislim:roll:, da to velja samo za tisti dobiček, ki je bil ustvarjen pred več kot tremi leti in je oproščen dohodnine, po 1.1.2005 pa naj bi bil obdavčen.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Helena, govorite mogoče o obdalčitvi dobičkov iz kapitala in predvidenih novosti, o katerih govori tudi IKS 08/2004, a imate v mislih kaj drugega (da bi bilo izplačilo nerazporejenega dobička izpred treh let in več neobdavčen, brez dohodnine, kar bi bilo super)!?

Mirko
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Ja, mislila sem pravzaprav to, kar piše v IKS 8/2004 na strani 18, sem pa zadevo malce pomešala, ker ... sem zadevo v IKSu prebrala, ugotovila, da pri nas iz določenih razlogov ne pride v poštev ...
Je pa smiselno spremeniti dobiček v kapitalske deleže pri tistih, kjer to gre in si dobička ne mislijo izplačati.

Lep pozdrav!
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Mirko, edini dve ugodnosti, ki jih jaz vidim, sta v tem:
- do 31.12.2004 je možno iz dobička dokapitalizirati d.o.o. brez plačila davka od dobička (dokapitalizacija kot fiz.osebe)
- do 31.12.2004 je možno dobiček prerasporediti za rezerve za lastne
deleže ter narediti odkup lastnih deležev (d.o.o. proda del sebe
svojemu lastniku), vse brez dohodnine
Ecola, to je to. Osebno mislim, da so bile te določbe že tako in
tako skregane z davčno logiko in sedaj so to lukno zamašili. Po novem
se bo to vse najperj obdavčilo kot izplačilo dobička, potem pa s
preostankom delate po želji.
Pozdrav,

Gordana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, Gordana. Veliko ste mi pomagali k razumevanju. Toda razmišljam takole. Če hoče nekdo tu zaslužiti, si mora globoko pod ceno odkupiti deleže in potem le-te prodati. Mi logika kljub kislemu petku pravilno deluke?

Mirko
lala
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lala »

Hm, meni je računovodkinja glede izplačila dobička povedala malce drugače in sicer....po sedanji zakonodaji....če si si izplačal (ali si še do 31.12.2004) izplačaš dobiček iz pred 3 let pomeni, da ti ni potrebno vrniti 40% investicijskih olajšav, ki so bile uveljavljene v letu, ko je bil dosežen dobiček, drugače pa se od tega plača najprej davek od dobička (25%), nato pa mora fizična oseba prijaviti dobiček še v dohodnino in od tega plačati še acc dohodnine....torej je obdavčeno že sedaj sto na uro....ali se morda motim, je kako drugače????....

...naj povem še to, kar sem izvedela na enam seminarju o dohodnini...po 01.01.2005 bo prenos dobička (ali iz rezev) v povečanje osnovnega kapitala (govori se, da se bodo morali vsi d.o.o.-ji v letu 2005 dokapitalizirati na 5. milijonov sit)....obdavčilo po stopnji 25%...tega do sedaj ni bilo...sedaj pa bo dobiček tretiran tako kot dividenda in bo s premikom iz dobička na dokapitalizacijo potrebno odvesti dohodnino....
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mhm. Ne vem, koliko so otem seznanjeni podjetniki. Če bi se to zgodilo, bi bilo dobro dokapitalizirati še letos. A ker se pri nas vse dela na horuk, je možno tudi to. Kaj bo s podjetji, ki teh sredstev nimajo, in kolikšen prihodek v državno blagajno (blaginjo) si raje ne zamislim.

Mirko
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Ja, saj ravno to sem tudi napisala. Vkolikor imate dobiček iz preteklih let in
ga ne nameravate izplačati, je logično, da ga daste v kapital kot dokapitalizacijo,
do 31.12.2004 še brez davka. Po 1.1.05 pa se bo to smatralo, kot da ste si dobiček
izplačali, 25% davka, in nato s preostankom dokapitalizirali d.o.o. Saj to ni nič
novega, tako smo že delali 10 let nazaj. Glede izplačila, ki je vezano na uveljavljanje
olajšav, pa velja do isteka le-teh po starem. Vkolikor si prej izplačate, se davčna
osnova poveča, tu ni nič novega. Vsak pa mora pri sebi preveril kaj je delal.

Gordana
Odgovori