Stanovanje - prodaja, DDV in NV...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Stanovanje - prodaja, DDV in NV...

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V lanskem letu smo namesto plačila za storitve dobili kar stanovanje. Ker podjetnik ni imel jasnih vizij, kaj bi z njim, najverjetnejša možnost je bila, da bi tam uredil poslovne prostore. Tako sem odvajal DDV, misleč, da bo tudi dejansko to tudi uresničil. Plačila so bila z avansi, oziroma medsebojnimi kompenzacijami.

V letošnjem letu pa je stanovanje ugodno prodal. Za potrebe DDV sem seveda obračunal DDV (uporabil sem možnost v programu kot lastno porabo). Tako sem dejansko v mesecu prodaje DDV plačal dvakrat, redno po fakturi in "vračilo" kot lastna poraba. Nabavna vrednost stanovanja je bila brez DDV.

Sedaj se mi na kontu, kjer izkazujem obveznost za 8,5% DDV pojavlja saldo vi višini obračunanega DDV od lastne porabe.

Sedaj razmišljam takole. Dejansko bi morala nabavna vrednost stanovanja vsebovati tudi vrednost DDV (ker ga dejansko ne bi smel odbijat in bi zato povečevala vrednost OS). Zdi sem mi logično, da ta odvečni saldo obveznosti DDV preknjižim oziroma povečam nabavno vrednost stanovanja in s tem povečam posredno tudi odhodke zaradi odpisa OS?

Hvaležen bi bil vsakega komentarja in uživajte lepo jesen!

Mirko [8)]
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Če vas prav razumem ste od računov zaračunanih stranki plačili DDV kar je OK. Namesto plačila ste dobili stanovanje predvidevam da s pogodbo in pobotom brez obračunanega DDV.
Sedaj pa ste stanovanje prodali z DDV in ga tudi plačali, istočasno pa ste izločitev prikazali v knjig DDV kot lastno porabo in DDV še enkrat plačali?
Če je tako potem naredite popravek obračuna DDV.
Lp

Tanja
Odgovori