V času čakanja na ID za DDV - kako izdajati račune?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Oven
Nov član
Nov član

V času čakanja na ID za DDV - kako izdajati račune?

Odgovor Napisal/-a Oven »

25.8. je moj računovodski servis vložil prošnjo na DURS za dodelitev davčne št.
Sedaj sem v fazi čakanja na odločbo, določenim strankam bi pa moral izdati račune. Če izdam te račune bi pa presegel prag 50.000 prometa v letu 2014. Sedaj ne vem kako bi bilo najbolj pravilno postopati - stranke želijo, da izstavim račun, jaz še nimam ID za DDV in ga lahko le kot ne-zavezanec, skrbi pa me, da me potem kasneje čaka kak poračun za DDV s strani DURS-a, ker z izstavitvijo presegam prak 50k €. Naknadno pa tudi ne bi želel strankam pošiljati še naj plačajo del računa (DDV), ki ga sedaj še ne morem dati na račun.
Znesek s katerim bi presegel 50k € je nekje 8.500 €, da ne bo kdo mislil, da gre za kake milijone :)
Kako torej postopati?
Koliko časa ponavadi traja, da se prejme odločba in s tem ID za DDV?
Hvala.
Gitara
Računovodja
Računovodja

Re: V času čakanja na ID za DDV - kako izdajati račune?

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Glede na moje izkušnje s tem vam predlagam, da pokličete na Durs.

Tudi mi smo imeli tak primer, pa so nam "pozabili" poslati odločbo oz. je računovodski servis prej videl na e-davkih odprto oddajo DDV obrazcev, predno smo sploh dobili odločbo.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: V času čakanja na ID za DDV - kako izdajati račune?

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Včasih se zadevice rešujejo po teh problemčih tudi s samoprijavo, največkrat v primeru, ko prezremo kumulativo prometa 50 tisoč €. Račun morate pač izdati v obdobju, ko je poslovni dogodek nastal..

A v praksi včasih ne kompliciramo zadev in ... malce počakamo z izdajo računa.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori