Prehod iz s.p. na d.o.o. - knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TanyaTanya
Novinec
Novinec

Prehod iz s.p. na d.o.o. - knjiženje

Odgovor Napisal/-a TanyaTanya »

Pozdravljeni,

pripravljamo se za prenos dejavnosti velikega s.p.-ja na novoustanovljeno d.o.o. Veliko prebiram o vseh postopkih, ki so s tem povezani. Glede na to, da sem v računovodstvu pa me zanima zelo konkretno kako potekajo vse knjižbe ob prehodu.
Presečna bilanca je podlaga za otvoritveno stanje v d.o.o. Kako pa je z vsemi ostalimi knjižbami. Ker bo od presečnega datuma do ustanovitve d.o.o. preteklo kar nekaj mesecev, me zanima kako je s temi knjižbami. Za zdaj se vse knjiži še na s.p. Kako pa to potem prenesemo na d.o.o., na kaj je potrebno paziti, kateri obračuni se naredijo še na s.p. in kateri na d.o.o.?

Hvala za vašo pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Prehod iz s.p. na d.o.o. - knjiženje

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V bistvu je osnova za knjiženje zakljčna bilanca s.p. na presečni dan, ko ste s sklepom doličili prenos na d.o.o. "Problematičen" je verjetno le kapital, ki v d.o.o. predstavlja višino podjetnikovega kapitala.

Več v povezavi, ki v bistvu odgovori na vaše vprašanje. Prispevek je malce starejš, zato so konti oziroma skupine kontov malce drugačne, a vsebinsko zadostujejo.

viewtopic.php?f=38&t=33600
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori