Pogodba za določen čas
Moderator: Mirko Zbačnik
-
metuljcica25
- Novinec

Pogodba za določen čas
Pozdravljeni.
po 3 letih 5 pol imam še vedno pogodbo za določen čas, čeprav vem, da ni v skladu z zakonom. Zdaj se mi pogodba zopet izteče in je ne želim podpisati. Mi lahko kdo pove ali mi pripada odpravnina? Vem, da mi pripada cel regres.
Hvala.
po 3 letih 5 pol imam še vedno pogodbo za določen čas, čeprav vem, da ni v skladu z zakonom. Zdaj se mi pogodba zopet izteče in je ne želim podpisati. Mi lahko kdo pove ali mi pripada odpravnina? Vem, da mi pripada cel regres.
Hvala.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Pogodba za določen čas
Formlno imate vse pravice, ki izhajajo iz vaše pogodbe, kot bi bili zaposleni s pogodbo za nedoločen čas. Vaša pogodba je avtomatsko veljavna kot pogodba za nedlolčen čas. Paziti morate le, da je to res pogodba, ki se ponavlja in ne ppgodba za neko drugo ali malce drugačno delovno mesto. Pogosto se to !"pravico" uveljavlja ravno ob prekinitvi, kajti v tem primeru imate drugačne pravice ob prenehanju zapolslitve in tudi postopek odpovedi je druačen (odpoved v zakonitem roku, odpovedni rokk, odpraninva, zavod..).
Žal pa se ta pravica prepogosto rešuje kot spor na sodiščih.
Žal pa se ta pravica prepogosto rešuje kot spor na sodiščih.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Odpravnina pripada tudi za pogodbo za določen čas, vendar ne vem, ali se šteje celoten čas trajanja ali samo za pogodbe od spremembe zakona.
Tudi v primeru prenehanja take pogodbe vam pripada nadomestilo za brezposelnost.
Ne pripada vam cel regres, samo sorazmeren del, enako dopust.
Tudi v primeru prenehanja take pogodbe vam pripada nadomestilo za brezposelnost.
Ne pripada vam cel regres, samo sorazmeren del, enako dopust.
-
metuljcica25
- Novinec

Zakaj pa ne pripada cel regres, če sem bila zaposlena celo leto od januarja do decembra?
Če se samozaposlim, nadomestilo za brezposelnost odpade.
Če se samozaposlim, nadomestilo za brezposelnost odpade.
Nisi bila natančna : " Zdaj se mi pogodba zopet izteče "
(zdaj običajno ne pomeni čez dva meseca!!)
zato je adut pravilno opozorila na sorazmernost. lp
(zdaj običajno ne pomeni čez dva meseca!!)
zato je adut pravilno opozorila na sorazmernost. lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Problem je v "razumevanju" oziroma opredelitvi vašega delovnega razmerja. Po pogodbah (papirju) sodeč gre za pogodbo za določen čas - tako to smatra delodajalec. Dejansko, pa se je vaše delovno razmerje, če so izpolnjeni zakonski pogodbi podaljševanja ene in iste pogodbe avtomatsko prekvalificira v pogodbo za nedoločen čas in iz tega izvirajo vse obveznosti delodajalca, ki pa, žal, se ne izpolnijo "same po sebi" - največkrat moramo na to opozoriti delodajalca, tudi ukrepat, velikokrat pa se te pravice skuša doseči tudi sodno. Razlog spora je v tem primeru napaka ob prekinitvi pogodbe o zaposlitvi. Pogodva o zposlitvi za določen čas se prekine z datumom in delodajalec se tu ne drži na primer odpovednih rokov, ... in drugih postopkov, ki so potrebni za pravilo izvedbo prekinitve pogodbe za nedoločen čas. Tožbe gredo tu najprej v smeri ohranitve delovnega mesta, a ker tega velikokrat ni več, v smeri odškodnine in najprej nadomestila plače, ki bi ga v tem času, ko ste brezposelni, prejemali.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Regres je vezan na pravico do koriščenja letnega dopusta in je, v kolikor je bilo delovno raznmerje kv nekem letu krajše, oziroma ni trajalo vseh 12 mesecev,izplača sorazmerno. Če gledamo le pogodbe o zaposlitvi kot so, bi bilo to sorazmeren del.
A če je pogodba za določen čas avtomatsko prekvalificirana za nedoločen čas... ... ...
A če je pogodba za določen čas avtomatsko prekvalificirana za nedoločen čas... ... ...
Mirko
Mirko

Če se boste samozaposlili, potem vsa ta debata odpade in je pomembno le, do koliko odpravnine in regresa ste upravičeni in moje mnenje je, da vam pripada cel regres, če boste zaposleni do konca leta kot pravite (kot je novica napisala, sem prej domnevala, da ne boste zaposleni celo leto) in da vam pripada tudi odpravnina.
Glede višine odpravnine pa nisem prepričana, kaj je prav, zato ne bom nič o tem.
Glede višine odpravnine pa nisem prepričana, kaj je prav, zato ne bom nič o tem.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tudi sam menim, da pripada celoten regres. Pikice (...) zato, ker se lahko tu zaplete z delodajalcem, a pravica je na vaši strani.
Mirko
Mirko

-
metuljcica25
- Novinec

Hvala vsem za vse odgovore.