Pozdravljeni,
Lepo bi prosil sotrpine, ki imate z lanskega leta izkušnje z oddajanjem davčnega obračuna in evidence izdanih računov za nasvet kako to storiti.
1. Zanima me, kako davčni obračun izgleda in kako se ga odda. Enako za evidenco izdanih računov (nekje sem zasledil, da je xls datoteka - ali je kakšna forma, ki se jo je potrebno držati, ali lahko kar tako na hojladri naredim sam v excelu)?
2. Kdaj je rok za poravnavo obveznosti do Fursa za "dobiček" leta 2014? Se znesek za poplačilo vidi iz kartice ali moram sam izračunati in plačati kolikor sem si naračunal?
3. Kako je z akontacijo v januarju, februarju in marcu? Ali ostane nespremenjena? Kdaj se spremeni?
4. Če prav razumem, bom višje prispevke moral plačati aprila za marec. Kako je tu izračunom - je vse na meni, da izračunam ali bo razvidno iz e-davkov koliko moram po novem plačevati?
Ps: Sem se trudil in iskal informacije ob lanskih objavah, a nisem našel ničesar. To pišem v veri, da se podobno sprašujejo tudi ostali normiranci brez računovodij. Vnaprej hvala vsem za nasvete.
Normiranec - kaj in kdaj je potrebno oddati
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Normiranec - kaj in kdaj je potrebno oddati
Za oddajo obračuna potrebujete program Silvester Fineus: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Doc/Du ... /Setup.htm
Rok za poravnavo obveznosti je v 30-ih dneh po oddaji obračuna za preteklo leto.
Akontacija se spremeni po oddanem obračunu - takrat se poračuna akontacije za nazaj, do takrat so pa iste kot prej.
Višji prispevki se obračunajo za mesec po mesecu oddaje obračuna: če oddate v januarju, so višji prispevki za februar.
Sami morate izračunati: dobiček + prispevki, vse skupaj minus 28%, kar dobite, delite z 12 in to je mesečna osnova. Za januar je najnižja 822,52 € oz. 913,91 € za prisp.za ZZ, za februar bo znana konec februarja ali začetek marca.
Rok za poravnavo obveznosti je v 30-ih dneh po oddaji obračuna za preteklo leto.
Akontacija se spremeni po oddanem obračunu - takrat se poračuna akontacije za nazaj, do takrat so pa iste kot prej.
Višji prispevki se obračunajo za mesec po mesecu oddaje obračuna: če oddate v januarju, so višji prispevki za februar.
Sami morate izračunati: dobiček + prispevki, vse skupaj minus 28%, kar dobite, delite z 12 in to je mesečna osnova. Za januar je najnižja 822,52 € oz. 913,91 € za prisp.za ZZ, za februar bo znana konec februarja ali začetek marca.
Vsak začetek je težak - tokrat (za leto 2014) lahko oddaš obračun še peš - na papirju.
Na spletni strani dursa-fursa : FO z dejavnostjo - davčni obrazci - dohodnina - davek iz dejavnosti - DDD-DDD.
V metodologiji vse piše lepo pregledno.
Le pogum! lp
Na spletni strani dursa-fursa : FO z dejavnostjo - davčni obrazci - dohodnina - davek iz dejavnosti - DDD-DDD.
V metodologiji vse piše lepo pregledno.
Le pogum! lp
Hvala lepa obema za pojasnilo (in Novici za spodbudo).
Adut: eno vprašanje še, če si pravilno razlagam.
Imel sem 10x2.500e prihodka (odprt imam espe le 10 mesecev). Se pravi si izračunam prispevke takole:
Dobiček (10x2.500x0,3) + Prispevki (10x318)
Dobljen znesek *0,72 (torej = 5.400)
In potem še zdelim na 10 mesecev, ker sem posloval samo 10 mesecev = 540e
Torej, še vedno plačujem minimalne prispevke, kajne?
Adut: eno vprašanje še, če si pravilno razlagam.
Imel sem 10x2.500e prihodka (odprt imam espe le 10 mesecev). Se pravi si izračunam prispevke takole:
Dobiček (10x2.500x0,3) + Prispevki (10x318)
Dobljen znesek *0,72 (torej = 5.400)
In potem še zdelim na 10 mesecev, ker sem posloval samo 10 mesecev = 540e
Torej, še vedno plačujem minimalne prispevke, kajne?