Pozdravljeni!
Samostojni podjetnik posameznik je v letu 2014 bil na bolovanju nad 30 dni. Iz tega naslova je prejel nadomestilo ZZZS in prispevke dva meseca ni plačal. Za plačevanje prispevkov spada v najnižji razred.
Zanima me, ali v obračun akontacije dohodnine, kjer navajamo na prvi strani vrsta obveznega zavarovanja - iz naslova opravljanja dejavnosti - vpišemo znesek kolikor je dejansko plačal prispevkov za leto 2014. Znesek zmanjšan za dva meseca, ker je bil na bolovanju, bi tako znašal 3.155,91 eur ali tukaj vpišemo koliko je zavarovalna osnova celega leta (vpoštevajoč minimalne prispevke, tudi tiste, ki jih je namesto njega plačal ZZZS). Takšen znesek na letnem nivoju bi znašal 3.789,63 eur.
Ali je potrebno v obračun akontacije dohodnine vpisati tiste prihodke, ki jih je posameznik prejel na svoj trr? To po mojem niso prihodki podjetja? Dohodnine mu niso takrat obračunali in plačali, saj gre za nizke prihodke! Ali moram te podatke v obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti kam vpisat?
Hvala
obračun akontacije dohodnine (s.p.) in bolovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: obračun akontacije dohodnine (s.p.) in bolovanje
Vpiše se OBRAČUNANE prispevke, torej tisto, kar je bilo na OPSVL obrazcih.
V prihodke gredo podatki po izdanih računih; če so bili plačani ali ne, ni pomembno za obračun.
V prihodke gredo podatki po izdanih računih; če so bili plačani ali ne, ni pomembno za obračun.
Pod prihodke sem imela v mislih refundacijo ZZZS, ki jo je prejel na TRR, ko je bil na bolovanju nad 30 dni!? To verjetno ni prihodek s.p. ampak je to plača posameznika, saj jo je prejel na svoj osebni račun.
Glede prispevkov sem vprašala zato, ker lani sem vpisala obračunane in potem so klicali z davčne. Šlo se je pa zato, ker je podjetnik prvič odprl s.p. in je bil oproščen plačila določenega dela prispevkov. Na obračunu je bil manjši znesek, v obračun pa sem morala vpisati prispevke v celoti, tudi tiste, katere je financiral zavod za zaposlovanje!
Glede prispevkov sem vprašala zato, ker lani sem vpisala obračunane in potem so klicali z davčne. Šlo se je pa zato, ker je podjetnik prvič odprl s.p. in je bil oproščen plačila določenega dela prispevkov. Na obračunu je bil manjši znesek, v obračun pa sem morala vpisati prispevke v celoti, tudi tiste, katere je financiral zavod za zaposlovanje!
Refundacija ni prihodek s.p.-ja, kot pravilno domnevate.
Ja, pri prispevkih, za katere velja oprostitev, se vpiše tudi oproščene, ki bi jih tudi knjižiti morali v prihodke in v odhodke.
Ja, pri prispevkih, za katere velja oprostitev, se vpiše tudi oproščene, ki bi jih tudi knjižiti morali v prihodke in v odhodke.