prva samozaposlitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mbg73
Novinec
Novinec

prva samozaposlitev

Odgovor Napisal/-a mbg73 »

Pozdravljeni.
V prihodnjih mesecih imam namen odpreti svoj s.p.. Se samozaposliti. Prosim za mnenje ali lahko pri zelo enostavni dejavnosti (gre za storitve, nič v vhodnega materiala, zelo malo izstavljenih računov...skratka zelo enostavna zadeva) knjigovodske stvari vodim sama. Oziroma, kje najdem kakšne informacije o izračunih prispevkov, ki jih je potrebno mesečno plačevat. Najlepša hvala za pomoč in lp
CarpeDiem
Novinec
Novinec

Re: prva samozaposlitev

Odgovor Napisal/-a CarpeDiem »

Nisem izvedenec za problematiko tako da me je potrebno tako tudi jemati. :) Mogoče bo pa kaj pomagalo ker tudi sam na tem forumu iščem kakšne koli informacije.

Kar ste omenili, delava z ženo sama že cca 3 leta. Sicer nisva imela kontrole in težko rečem da stvari delava "prav", a do sedaj nekako plujeva po tej poti.

Kljub temu, da je storitev in poslovni dogodki relativno preprosti in ponavljajoči, računovodstvo ni hec. Terja svoj davek časa, znanja in volje. Ampak se da.
Jaz sem šel na plačljivi tečaj za enostavno računovodstvo in še cca 5-10 brezplačnih.

Zelo pomaga če imaš koga za vprašati. Nekoga, ki ima podobno zgodbo in je pripravljen povedati. Kar ni tako preprosti najti. V najinem primeru vsem prijateljem "sp-jem" računovodstvo vodijo neki znanci in sorodniki.

Torej je bolj odvisno od vas. Kakšen tip človeka ste. Če vam takšne stvari jemljejo voljo do življenja potem naj to dela nekdo namesto vas. Je pa res, da odkar se s tem ukvarjam, tudi v privat življenju drugače gledam na finance. Mi dejansko pomaga. Bolj razumem zakaj je nekaj tako kot je.

Ne pozabite, da smo v Sloveniji in da ljudje od tega živijo. Zadnjič sem šel na nek bolj znan računovodski servis in vprašal koliko bi stalo, da bi mi tam nekdo za eno uro odgovarjal na moja vprašanja. Odgovor je bil cca 100€ + DDV. Zato recimo ne smemo biti jezni če nam na forumu kot je ta nihče ne odgovori (zastonj).

:)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

CarpeDiem napisal/-a:Ne pozabite, da smo v Sloveniji in da ljudje od tega živijo. Zadnjič sem šel na nek bolj znan računovodski servis in vprašal koliko bi stalo, da bi mi tam nekdo za eno uro odgovarjal na moja vprašanja. Odgovor je bil cca 100€ + DDV. Zato recimo ne smemo biti jezni če nam na forumu kot je ta nihče ne odgovori (zastonj).
Forum je klepetalnica in ne svetovalnica. Na njem se srečujejo ljudje, ki imajo bodisi določena vprašanja bodisi lahko odgovorijo/poklepetajo na ta vprašanja. Kdo in kdaj bo odgovoril je odvisno od njegovega prostega časa. Tega pa je prav gotovo v tem času premalo, saj je to čas za izdelavo letnih poročil. To tudi pomeni, da nihče, ki odgovarja ne pričakuje materialnega povračila, ampak le besedico hvala.
In zakaj ni odgovora? Predpostavljam, da je na tem forumu že veliko odgovorov na to temo, samo prebrskat je potrebno. Prav tako je na spletni strani DURS/FURS-a veliko uporabnih informacij:

lp
mbg73 napisal/-a:Oziroma, kje najdem kakšne informacije o izračunih prispevkov, ki jih je potrebno mesečno plačevat.
Povezava:
http://www.durs.gov.si/si/storitve/davk ... zacetnike/

http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_daj ... o_varnost/

lp
CarpeDiem
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a CarpeDiem »

Se popolnoma strinjam z vami.

Včasih sem kar jezen, ko ljudje zahtevajo odgovore/pomoč. Kot da bi na forumu nekdo dežural in bil za to plačan.
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

Se strinjam, ni enostavno , pa tudi ni za prilčakovati, da bo nekdo kar odgovarjal..
Vsakemu je fajn, če mu kdo priskoči na pomoč.. A treba se je zavedati, da se v računovodstvu nič ne proizvaja in ne prodaja razen časa in znanja.
Veliko je žal takšnih, ki pa mislijo: " Sej samo vprašam, ti pa veš, pa lahko to poveš pa razložiš, te nič ne stane..."

Ni pa tako, če hočeš kaj vedeti, se moraš naučiti in vseskozi učiti, kar pa tudi jemlje čas in tudi denar,,

Sicer je pa to moje mnenje.

Lep dan,
In hvala vse, ki si vzamete čas in odgovorite, ker je včasih ko se zgubiš, bilo kak namig rešitev!

l
Odgovori