dobiček, izguba, dobiček..

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lelika
Računovodja
Računovodja

dobiček, izguba, dobiček..

Odgovor Napisal/-a lelika »

Prejela sem bruto bilanco za leto 2013 in ugotovila,da ni oddan niti davčni obračun niti ajpes. Sem na podlagi prejetih izpisov uredila tako, da sem to sedaj naredila in poročala. Podjetje je v letu 2013 imelo izgubo, oddala sem prilogo 5. V letu 2012, so pa imeli dobiček, ki je sicer manjši od izgube v 2013. V 2014 bo spet izguba.
Glede na to, da ne morem knjižiti niti zaključne temeljnice več v 2013, sem oddala podatke tako kot kažejo iz bruto bilance na dan 31.12.2013,(takšne kakršno sem prejela) zdaj pa me zanima, če sem sploh prav naredila.
Čas me pritiska, imam 3 dni časa za obe leti, ker je podjetje že v stečajnem postopku. Razmišljam, da bi potem na dan 01.01.2014 pobotala dobiček iz 2012, z izgubo iz 2013, ter si pustila le izgubo iz prejšnjih let razliko 2013-2012 na kontu 931. Tako bi imela pač na konec 2014 manjšo izgubo za tisti dobiček iz 2012...
A ne vem, če bom imela kakšne težave potem pri odddaji obrazca priloga 5?

Prosim za kakšno mnenje, upam da nisem preveč pletla...da boste zastopili kaj mislim.

Hvala lepa,
lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: dobiček, izguba, dobiček..

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz bi uredil tako, da bi kot otvoritev leta, za katerega sedaj oddajate, oziroma, za katero je možno, ugotovil dejansko otvoritveno stanje. Kot kaže, obveznosti, ki bi izhajale iz davčne bilance zaradi izgube ni... .. Izgubo poslovnega leta v izkazih pa morate pokriti z izgubo.

Če vas čas priganja in ne zamudite roka oddaje, lahko davčni obračun oddaste prazen, oziroma kakrpen je in kasneje napravite popravek. Davčnemu organu to ob popravku in morebitni kontroli sporočite. Razlogi neooddaje niso na vaši strani, a skušate narediti vse, da zadevo pravilno izpeljete.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
lelika
Računovodja
Računovodja

Pozdravljeni,
Hvala za odgovor. Sem imela namen upoštevati vaše mnenje, vendar sem že tako utrujena in zmozgana, da sem naletela na še nov problem, ki mi je nerešljiv. Iz bruto bilance na dan 31.12.2013, ki sem jo dobila v papirni obliki, bi mogla nekako vnesti otvoritveno temeljnico v svoj program.,
Tega je res veliko in sem vnašala dva dni.
Temeljnica ni usklajena- saldo v dobro.
Kako naprej in kako reštiti težavo? Kaj mi sploh manjka noter? Zdaj če tak kmečko razmišljam kako je sploh lahko usklajena če obveznosti do dobaviteljev in terjatve podjetja itak niso enake?

V davčnem obračunu, ki sem ga naredila mi kaže manjšo izgubo, ki sem jo prej omenjala. A ne tako gromozansko vsoto, ki mi zdaj tukaj manjka v breme...
Lahko koga prosim za pomoč, lepo prosim..

lep večer želim
l
lelika
Računovodja
Računovodja

Bi prosim kdo kaj pripomnil...

hvala vsem,

lp
l
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V prvem postu pravite, da ne morete knjižiti zaključne temeljnice v leto 2013, kar pomeni, da nimate zaključenih razredov 4, 7 in 8 in znesek izgube ni prenesen v razred 9. Izračunajte poslovno izgubo (ne davčno) za leto 2013 in jo knjižite kot otvoritveno postavko (01.01.2014) na konto 931: Prenesena čista izguba iz prejšnjih let.

Bistvo: če je bruto bilanca 01.01. do 31.12.2013 izravnana (kar je, sicer bi to povedali), bi morala biti ob pravilnem vnosu izravnana tudi otvoritev 01.01.2014, seveda ob predpostavki, da ste prenesli (izračunali) tudi izgubo iz leta 2013 (kot izgubo iz preteklih let).

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Pozdravljeni,

Sem uredila včeraj vse..Vztrajnost dela čudeže. Tako je, nisem mogla knjižiti zdaj na 31.03.2013. Saj sem začela v svoj program vnašati na 1.1.204, sedaj valjda niti program ne dovoljuje knjižiti v leto 2013. To sem naredila na ročni temeljnici zaključke z 8000 itd. Nato sem rešila OTV.temeljnico. Velika je bila in hitenje in zmeda...

Lovila sem se in rešila včeraj. Hvala vam lepa za odgovor.

Sedaj pa delam 2014 in bi imela eno vprašanje, da ne porabim spet nekaj ur za to, bi prosila za namig :-)

na osnovnih sredstvih imajo neodpisano vrednost os.vozila npr 15.000 e
obveznost za leasing npr 10.000
Vprašam za volzilo in dobim info, da ga več ni, da dobim dokument o prenosu leasinga. Samo prenos leasinga je bil narejen.
Torej bom za vrednost leasinga, ki je prenesen zmanjšala tudi vrednost os v registru. Znesek, ki pa še ostane je potem prevrednostovalni odhodek.. Bo tako, ne?

Pa še 1x hvala.
lp
L
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

lelika napisal/-a:Torej bom za vrednost leasinga, ki je prenesen zmanjšala tudi vrednost os v registru. Znesek, ki pa še ostane je potem prevrednostovalni odhodek.. Bo tako, ne?
Praviloma ni čisto tako, pri vas pa bo verjetno to končna rešitev.
Glede na vse napisano menim, da bi morali zapisniško ugotoviti vse morebitne napake iz preteklih let in te napake popraviti preko prenesenega poslovnega izida (prenesena čista izguba ali preneseni čisti dobiček). Najlažje je izdelati temeljnico in poknjižiti v poslovne knjige, knjižbe pa so seveda odvisne od vsebine napake (vsebina pred obliko). Podlaga za vknjižbo pa so verodostojne knjigovodske listine - v tem primeru pogodba o prekinitvi leasinga, podatek o stanju neodplačanega dolga...itd. in posledično zmanjšanje osnovnih sredstev (konkretno avtomobila).

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Pozdravljena,

Hvala.

Leto 2013 je poknjiženo v enem računovodskem servisu,- leto 2014 ni knjiženo nikjer. Konec 2014 je podjetje že šlo v stečaj.
Dobila sem le bruto bilanco na 31.12.2013. Iz prejee bruto bilance izdelala obračun, bilanco ipi...

Sama poknjižim še 2014 kaj so mi prinesli in dam naprej stečajnemu.
Nimam na podlagi česa raziskovati prejšnjih let. Leto 2013 ne kaže tako slabo.
Je pa v letu 2014 ki ga zdaj knjižim os šlo vstran. Od Leasinga imam stanje na dan prenosa in račun od Leasing hiše o izročitvi leasinga novemu leasingojemalcu. Ali moram še kaj zahtevati?

Hvala, lp

lp
Odgovori