OLAJŠAVA INVALIDI DDPO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

OLAJŠAVA INVALIDI DDPO

Odgovor Napisal/-a sun »

Olajšava za zaposlovanje invalidov - 50 oz. 70% 1. bruta:

kaj vzeti obračunane 1 .bruto plače leta 2014 /torej od januarja 2014 do dec, 2014/ ali IZPLAČANE PLAČE V LETU 2014 /vključiš december 2013, izločiš dec. 2014/.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: OLAJŠAVA INVALIDI DDPO

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb kakor tudi Metodologija za izpolnjevanje obračuna davka, nista dovolj jasna, katero obdobje je potrebno zajeti. Če pa pogledate navodila za izpolnjevanje Priloge 8, pa je tam točno navedeno katere plače so vključene v olajšavo: plače v davčnem obdobju; davčno obdobje je koledarsko leto (01.01. do 31.12.). Iz tega sledi, da se upoštevajo plače, ki so obračunane za leto 2014.

Priloga 8: PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVO ZA ZAPOSLOVANJE po 55.b, 56. in 57. členu ZDDPO-2
Stolpec 6 – Plača zaposlenega Vpiše se znesek obračunane bruto plače zaposlenega v davčnem obdobju.

lp
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Hvala, zakon je res nedorečen, v raznih gradivih sem zasledila le obračunane plače v davčnem obdobju in nikjer drugače.
Me je pa zmedlo ustno mnenje svetovalca, da računaš davčne olajšave 50 oz. 70% od 1. bruta IZPLAČANIH plač v letu 2014, torej obračunane za obdobje od dec. 2013 do vključno nov.2014.
Vi ste lepo argumentirala, tudi jaz sem do sedaj vedno jemala 1. bruto davčnega obdobja,torej obračunane plače jan-dec.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Menim, da je zakonodajalec naredil zmedo na tem področju: pri gospodarskih družbah se upoštevajo obračunane plače v davčnem obdobju, medtem ko pri s.p. pa izplačane bruto plače v davčnem obdobju:

Priloga 9: PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVAMI ZA ZAPOSLOVANJE pod zap. 15.6, 15.8 in 15.14 obračuna
TABELA C-stolpec 6 – Plača zaposlenega Vpiše se znesek plače, ki je bila novo zaposlenemu delavcu izplačana v davčnem obdobju.

Predpostavljam, da je tudi svetovalec odgovoril "pravilno", saj je po telefonu postavljeno vprašanje velikokrat vprašanje premalo jasno/natančno.

lp
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Najlepša hvala, zdaj mi je jasno.

lp
Odgovori