Trinajsta plača ali božičnica

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
amor
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Trinajsta plača ali božičnica

Odgovor Napisal/-a amor »

Pozdravljeni!

Na področju računovodstva sem nova zato prosim za vašo pomoč.

Podjetje se je odločilo da nam pri naslednji plači izplača božičnico oz. trinajsto plačo. Zanima me kakšna je razlika med njima. Kako se obračunavajo davki in prispevki za eno in drugo.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lep dan!
Amor
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Citiram odgovor, ki sem ga našel na forumu:

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">lenčka

Sporočil:1
Poslano - 02/12/2003 : 10:16:29
--------------------------------------------------------------------------------

Danes sem se pozanimala na DURS, pa mi niso mogli konkretno odgovoriti. Podatke o tem naj dobim v Zakonu o delovnih razmerjih in v Uredbi za povračilo stroškov. Sem pa izvedela pri kolegici računovodji, da je bilo na enem od seminarjev Zveze računovodij, ga. Nuši Zalokar postavljeno ravno to vprašanje. Odgovor je, da božičnica in 13. plača nista eno in isto. 13. plača se všteva v pokojninsko osnovo, božičnica pa ne. 13. plača je lahko različna za vsakega zaposlenega, medtem ko se božičnica izplača kot neka nagrada vsem enako. Obe sta davčno priznan odhodek, obe sta obdavčeni z davki in prispevki. Torej - dobite božičnico, od nje podarite državi lep pehar prispevkov in davkov, od katerih nič nimate. Razmišljam prav?

Pa še IKS 11/02 gledam, kjer je le nekaj besed v zvezi s tem v 8. odstavku, zato citiram: "kot doslej se z izplačilom "božičnic" socialni partnerji ob sklepanju dogovora o politiki plač niso posebej ukvarjali, čeprav so se v praksi že kar dobro "udomačile". Tako ne dogovor ne zakon v zvezi s tem ne vsebujeta posebnih določb. Oba vsebujeta le usmeritev v zvezi s plačami iz naslova uspešnosti poslovanja, ki pa niso nujno isto kot "božičnice". Določata, naj bi se plače iz naslova uspešnosti poslovanja izplačevale v skladu s kolektivnimi pogodbami, splošnimi akti in pogodbami o zaposlitvi, pri delitvi teh sredstev pa naj bi bili udeleženi vsi zaposleni, sorazmerno s svojimi prispevki k dosežkom. posebnih omejitev oziroma podrobnejših določil torej ne v dogovoru ne v zakonu ni niti za plače iz naslova uspešnosti poslovanja, predpostavljata pa, da so merila in sodila določena v drugih dokumentih. Ker je za izplačilo sredstev iz naslova uspešnosti poslovanja treba poznati dokončne poslovne izide, so "božičnice" oziroma izplačila ob novem letu ali pred njim lahko tudi neke vrste akontacija, ki se izplača na podlagi ocen, da bodo končni izidi dobri in taka izplačila upravičili. Marsikje izidi dopuščajo obe vrsti izplačil, božičnic in plač iz naslova uspešnosti....." Glej IKS 11/02 stran 151 in 152.
Če ima kdo še bolj točne informacije, naj se prosim javi na forumu. Tudi naše podjetje išče rešitev za izplačilo najbolj smotrne nagrade, tako za zaposlene, kot za podjetje.
lp vsem skupaj <hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ker ste novi, verjetno še niste vajeni iskanja. Desno zgoraj (na rdečem traku) imat rubriko "iskanj". Kliknite nanj in vpišite na primer <b>božičnica</b>, odprle se vam bodo debate na to temo.

Mirko
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Dobila sem informacijo, da je članek na to temo na strani Združenja delodajalcev, do katere pa imajo dostop samo člani. Člani ZDS - NA POMOČ!
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Trinajsta plača se lahko izplača kot del plače za poslovno uspešnost. Plačilo morabiti določeno v KP ali pogodbi o zaposlitvi. Delodajalec je dolžan plačati davke in prispevke kot za plačo. T adel plače se obračuna pred ugotovitvijo čistega dobička kot strošek dela ali iz razširjenega dobička (ni potrebo da je oslovno poročilo že sprejeto.Trinajsta plača naj bi se izplačevala kot del plače za poslovno uspešnost, tu že iz imena izhaja da gre za plačo. Uspešnos poslovanja opredelimo kot poračun plače na račun dobrega poslovanja, višino pa opredelimo kot %od bruto plač za določeni mesec. V tem primeru so davčno priznani odhodki, delavcem pa so plačani prispevki za soc.varnost všteti v pokojninsko dobo.
Božičnica -v veljavnem zakonu o dohodnini božičnica ni obravnavana, torej jo lahko vključimo med druge osebne prejemke oz. bonitete. Potrebno je plačati prispevke, vendat so v skladu ZDDPO (12.člen) davčno nepriznan odhodek, ki jih mora davčni zavezanec zaradi pravilnega izkazovanja davčno priznanih odhodkov ločeno prikazovati.
Povzela sem gradivo avtorke Dr. Korpič-Horvat Etelka.

Lidija
amor
Nov član
Nov član

Mirko, najlepša hvala za namig.

Pa lep dan še naprej!

PS. Imam še eno vprašanje. Do kdaj je treba izkoristiti letni dopust. Je to še vedno 30.06. naslednje leto (Torej za leto 2004 do 30.06.2005?). Sem slišala nekaj okrog konca februarja!?:???:

Amor
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Polovico do konec leta, preostalo polovico lahko do 30. 06.

Mirko
amor
Nov član
Nov član

A mora biti izkoriščena polovica? Kaj pa če ni? Se lahko potem ves preostali, torej več kot polovica izkoristi do 30.06. :???:

Kdo to kontrolira?

Lp Amor
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Članek ni samo za člane. Zato si ga preberite na:
http://www.zds.si/uploads/files/13_placa_bozicnica.pdf

Prijetno branje!

lp

Magda
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne vem kdo bi lahko kontroliral... Ne bi vas napeljeval, a saj verjetno veste kaj mislim. Če ste vsi za in si zaupate in če ne gre drugače ... .

Mirko :???:
Odgovori