Živijo!
Malce sem brskal po spletu glede moje težave in naletel na vaš forum, vprašanje je dokaj specifično in upam da mi bo znal kdo tule odgovorit.
Stanje je sledeče:
Vpisal sem se na višjo šolo in tako pridobil status študenta, ker sem mlajši od 26 let , mi po umrlem očetu pripada pokojnina. Pokojnino seveda uporablja mama ker doma ni kaj prida denarja. Že par mesecev kasneje sem ugotovil da ta smer ni bila zame in sem zadevo opustil, znanec mi je rekel da lahko grem delati z v Avstrijo, ker se na te stvari ne spoznam sem pač sledil navodilom (naredil račun pri avstrijski banki jim posredoval številko računa in šel delat) skupno sem zaslužil cca. 3500 eur v prejšnjem letu in cca 3000eur v tem sedaj se je to delo končalo pa je pogovornanesel da lahko preko avstrijskega "AMS-ja"dobim obrazec in prejemam del plače še vsaj 3 mesece preko Slovenije,tale obrazec sem sicer šel iskat ampak potem pa sem začel informacije iskati tudi sam in seveda ugotovil, da bi moral tole delo prijaviti v Sloveniji, kar je že samo po sebi težavno ker sem v tem času imel status in pa seveda penzijo po umrlem očetu (cca 3k eur letno).
Kaj mi priporočate da naredim ... na teh obrazcih seveda piše da sem bil v avstriji zaposlen pa me zanima ali naj te obrazce oddam in upam na najboljše , ali se lahko zgodi da bom moral penzijo vračat ? Ali naj tega obrazca ne oddam pa upam da ne bodo pregledovali mojih zaslužkov?
vem da je nastala situacija popolnoma moja krivda ker nisem pokazal iniciative in zanimanja, ampak se do sedaj sploh nisem s tem ubadal, pa tudi redkobeseden sem tako da se do pred kratkim niti nisem s sodelavci o tem pogovarjal.
ps. če oddam obrazec bom dobil približno nekje 1500 eur v naslednjih 3 mesecih.
Lep pozdrav!
Pokojnina/študentski status/delo v tujini
Moderator: Mirko Zbačnik
-
compufreek
- Novinec

Re: Pokojnina/študentski status/delo v tujini
Če je pogoj za prejemanje pokojnine to, da nimate drugih dohodkov, mislim, da boste morali pokojnino vračati.
Svetujem, da vprašate na ZPIZ glede tega.
Svetujem, da vprašate na ZPIZ glede tega.