SOBODAJALEC KOT FIZIČNA OSEBA IN DAVČNA OBVEZNOST

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
danijelab
Začetnik
Začetnik

SOBODAJALEC KOT FIZIČNA OSEBA IN DAVČNA OBVEZNOST

Odgovor Napisal/-a danijelab »

Pozdravljeni!

Kot fizična oseba bi registrirali sobodajalstvo pa se mi pojavi vprašanje, kaj je bolj ugodno. ugotavljanje davčne osnove po normiranih stroških ali po dejanskih. Promet v petih mesecih v letu ne bo presegel 6.000 EUR in že splošna olajšava je cca 6.000 EUR tako, da skoraj z nič odhodki ne dosežem davčnega dobička. Medtem ko pri normiranih odhodkih bom v vsakem primeru morala plačati od 20% prihodka davek od dejavnosti. Res je, da v tem primeru ne vodim računovodstva ampak vseeno mislim, da se ne splača. Pojavi se mi pa dilema glede davčno priznanih odhodkov. Npr. tudi račun za elektriko vedno se glasi na fizično osebo , ali se lahko deli sorazmerni delež in knjiži kot odhodek dejavnosti. Kaj sploh so lahko v primeru fizične osebe, ki opravlja dejavnost sobodajalstva priznani odhodki. In če mogoče kdo ve, ali je potrebno po tem ko preteče 5 mesecev in se na AJPESU odjaviš , DURSU predložiti poleg izračuna davka od dejavnosti še bilanco stanja in bilanco poslovnega izida in v kolikem času po zaprtju na AJPESU.

Zelo bom hvaležna, če ima kdo izkušnje s tem in mi bo podal mnenje.

Lep pozdrav
Odgovori