ENOSTAVNO ALI DVOSTAVNO KNJIGOVODSTVO???

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
renato1234
Začetnik
Začetnik

ENOSTAVNO ALI DVOSTAVNO KNJIGOVODSTVO???

Odgovor Napisal/-a renato1234 »

Samostojni s.p. ki je skoz zelo "pameten", mi trdi da so mu rekli, da mora poslovne knjige voditi po sistemu dvostavnega knjigovodstva.

Sedaj mu vodim knjige po načelu enostavnega knjigovodstva: ( saj ni prekoračil dveh meril in sicer povprečne vrednost aktive in število zaposlenih)

Podjetje ima za leto 2014 naslednje podatke: ( januarja leta 2014 je odprl podjetje)

Aktiva 2.246
Čisti prihodki od prodaje 59.597
Zaposleni 0,00

Kdo ima sedaj prav? Jaz ali samostojni podjetnik? :shock:
Hvala za pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: ENOSTAVNO ALI DVOSTAVNO KNJIGOVODSTVO???

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za obvezno vodenje dvostavnega knjigovodstva mota torej perseči dva od sledečih pogojev:

- da povprečno število delavcev ne presega tri,
- da so letni prihodki nižji od 42.000 eurov,
- da povprečna vrednost aktive, izračunana kot polovica seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, ne presega 25.000 eurov.

Presegel je le enega, to je prihodke. Prav imate torej vi. Če pa izrecno zahteva, mu lahko vodite dvostavno knjigovodstvo in imata prav oba. Pri meni te dileme ni, ker vsakemu vodim dvostavno knjigovodstvo - mi je enostavnejše ;).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
fidelis
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a fidelis »

Takšnih "pametnih" podjetnikov je kar precej in potem pridejo z argumenti: mi je kolega povedal, sem slišal pri frizerju in podobno :)

Se potem človek vpraša če se splača za teh 50 eur nenehno prerekati z osebo, ki bolj zaupa kolegu kot računovodji.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vsak ima svoje poglede in, na žalost, je mnogo "samoukov" ne le v računovodstvu. Saj si tudi druače pri ostalih opravili tdi pomagamo smi. dokler gre, seveda. Računovodstvo je pa poklic, s katerim se ukvarja lahko vsak, ki ima 5 minut časa - pravim. Nihče nikoli vsega ne ve, niti ačunovodje. Smo zelo različni, kot drugi v svojih poklicih. Je pa pametno, da se obrneš na nekoga, ki zadevo obvlada prej, ko se kaj zaplete.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori