Zaprtje s.p. in osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sara30
Računovodja
Računovodja

Zaprtje s.p. in osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Pozdravljeni.

Pred kratkim smo zaprli s.p. in sedaj se pojavi vprašanje kaj z osnovnimi sredstvi.
Osnovna sredstva se bodo iz s.p. prenesla v gospodinjstvo. Na forumu sem prebrala kar nekaj o tem a sem še vedno zmedena.

Prosila bi za konkretno obrazložitev za tri podane primere. Vsa navedena sredstva so oprema.

1. Osnovno sredstvo starejše od 5 let in še vedno v uporabi.

Pri teh sredstvih, kot razumem ni potrebno obračunati DDV, jih pustim tako kot so. Zanima pa me ali jih je potrebno odpisati? Saj ne bodo več na s.p.ju ampak v gospodinjstvu.

2. Osnovno sredstvo pod 5 let, ki pa je v celoti amortizirano.

Recimo ekran za računalnik kupljen za 120,00 € (osnova 100,00€, DDV 20,00€)
Kako se obračuna DDV - za kakšen znesek? Na katere konte se knjiži? Se izda račun ali se knjiži z temeljnico?

3. Osnovno sredstvo še ni v celoti amortizirano.

Stroj za vrtanje kupljen za 488,00€ (osnova 400,00€, DDV 88,00€)

Odpisana vrednost 300,00 € - neodpisana vrednost 100,00 €

Kaj se stori z neodpisano vrednostjo? Se pusti odprto ali se jo nekako preknjiži?
In potem iz točke 2 ponovno - Kako se obračuna DDV - za kakšen znesek? Na katere konte se knjiži? Se izda račun ali se knjiži z temeljnico? čeprav mislim, da odgovori bodo isti kot pri točki 2.

Res bi prosila za pomoč, saj moram v petek oddati obrazec DDV-O in še vedno ne vem kako knjižiti DDV.

Hvala in l.p.
Sara
Sara30
Računovodja
Računovodja

Re: Zaprtje s.p. in osnovna sredstva

Sem se malo pozanimala pri obrtni in so mi rekli, da ne glede na to, koliko je o.s. staro (tudi nad 5 let) se mu določi tržna cena in od nje se potem knjiži DDV ki gre v obrazec DDV-o ne pa v končni obračun.

Knjižilo pa naj be se na 48/260.

Torej kot razumem, če ocenim vrednost o.s. na 100,00€ - potem obračunam DDV na konto 48 (22,00€) in na konto 260 (22,00€)

Mi lahko kdo to potrdi? Še posebno tisto, da se DDV obračuna tudi od o.s. starejših od 5 let.

Hvala in l.p.
Sara
Sara30
Računovodja
Računovodja

Pozdravljeni,

sem govorila še z eno osebo glede knjiženja in kot razumem poknjižim temeljnico na konto 48/26013 in potem še v davčni knjigi poknjižim osnovo in DDV, tako da se potem ujemata obe strani.

Ali mi lahko kdo to potrdi?

Hvala in l.p.
Sara
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ob prenehanju dejavnosti imamo dva vidika obravnave OS, eden je DDV, drugi v davčnem obračunu. Za namene DDV moramo za vsa OS, od katerih je bil odbit DDV poračunati DDV, ki še ni bil porabljen. To napravimo tako, da upoštevamo obdobje 5 let, za vsa OS in izračunamo vrednost neproabljenih sredstev na način, kot to napravimo pri obračunu DDV, LE DA DO DNEVA NATANČNO. Če (primer) smo 2 leti nazaj nabavili OS v vrednosti 500,je 2/5 že porabljenega OS, preostanek, 3/5 (300) ni bil porabljen in od tega obračunamo DDV po stopni, po kateri smo nabavili in ge to kot naš izstopni DDV. Dejanska mamortizacija, ki jo uporabljamo za poslovne ali davčne namene tu ne igra nobene vloge. Čei imate mogoče gradbene objekte, je ta doba 20 let.

Za vsa OS, ki jih po zaprtju prenesete v gospodinjstvo, pa je potrebno upoštevati še transferne cene. in za pozitivno razliko med tržno ceno in knjigovodsko vrednostjo OS povečamo davčno osnovo v za to namenjeni rubriki davčnega obračuna. Če je knjigovodska (sedanja( vrednost OS 200, TO SREDSTVO PA IMA TRŽNO VREDNOST 300, JE RAZLIKA, ZA KATERO POVEČAMO DAVČNO OSNOVO 100.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko Zbačnik napisal/-a:To napravimo tako, da upoštevamo obdobje 5 let, za vsa OS in izračunamo vrednost neproabljenih sredstev na način, kot to napravimo pri obračunu DDV, LE DA DO DNEVA NATANČNO. Če (primer) smo 2 leti nazaj nabavili OS v vrednosti 500,je 2/5 že porabljenega OS, preostanek, 3/5 (300) ni bil porabljen in od tega obračunamo DDV po stopni, po kateri smo nabavili in ge to kot naš izstopni DDV.
Ne vem ali je primer nenazorno prikazan ali ga jaz ne razumem pravilno, ampak: v primeru popravka/obračuna DDV-ja izhajamo iz podatkov o uveljavljenem odbitku DDV in ne iz vrednosti opreme. To pomeni, da popravljamo vhodni DDV za točno določeno obdobje, ki še ni 5 let ali 20 let.
- znesek DDV-ja, ki je bil priznan ob nabavi;
- število dni do izteka tega roka ( v prikazanem primeru "3leta" oziroma točno določen čas izražen v dnevih).

Obstaja pa večna "dilema" ali se v primeru prenehanja zavezanca popravi odbiti DDV ali pa se transakcija (ob prenehanju) iz dejavnosti v gospodinjstvo smatra kot dobava blaga. 8. člen ZZDV, ki razlaga kaj se smatra kot dobava blaga pravi: uporaba blaga za namene opravljanja dejavnosti, .... ter zadržanje blaga ob prenehanju opravljanja dejavnosti. Osnova za obračun DDV-ja je v tem primeru tržna vrednost konkretnega osnovnega sredstva.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

večna dilema,... , preveč jih je.

Dal sem primer nabave OS plačano naenkrat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori