Pogodba o prokuri

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Olly
Nov član
Nov član

Pogodba o prokuri

Odgovor Napisal/-a Olly »

Ali kot brezposelna oseba (nimam nobenih socialnih prejemkov, niti sem kadarkoli bila prijavljena na zavod, delam vseskozi prek avtorskih pogodb in mi to ustreza) lahko sklenem pogodbo o prokuri s spjem, v kateri bom napisala, da za delo, ki ga opravljam, ne prejemam nobenega denarnega nadomestila. Pač sorodnik ima sp, ki izda 10 računov na leto in jaz to storim za njega, pa še ker sem bolj informirana na tem področju opravim nekaj pogovorov na leto z denimo davčno upravo ali Ajpesom in je to to, nisva pa družina v ožjem pomenu, da bi to lahko delala brez pogodbe (vsaj sem jaz tako razumela vse informacije, ki sem jih do zdaj prebrala). Za moža pa lahko takšno uslugo delam brez pogodbe, a ne?

Prosim za odgovor. Hvala
Olly
Nov član
Nov član

Re: Pogodba o prokuri

Prosim za odgovor, mi lahko kdo pomaga?
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

lahko te vpiše kot prokurista za te namene- da lahko kdaj govoriš davčno itd..
Tudi brez pogodbe- seveda nisi upravičena do ničesar.

lp
Olly
Nov član
Nov član

Tudi nočem biti upravičena do česarkoli, ampak tudi ne bi rada, da mi nekdo pride na vrata in teži, da gre za delo na črno, samo za to gre. Hvala. Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Podjetnik sam odloča o podelitvi prokure, kar izhaja iz samega Zakona o gospodarskih družbah. Imenovanje je lahko v obliki sklepa (knjiga sklepov podjetnika), sledi ji pisna pogodba, kjer se določijo vse preostale pravice in odgovornosti, ki izhajajo iz same prokure: plačilo za delo, ...., povračilo stroškov.... in podobno. Če je podeljena prokura (gre za imenovanje), to ni delo na črno; opravljanje prokure brezplačno pa je po mojem mnenju lahko vprašljivo.

71.člen(uporaba določb tega zakona za podjetnika)
Za podjetnika se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o:
- dejavnosti (6. člen),
- firmi (12. do 23. člen),
- sedežu (29. in 30. člen),
- podružnici (31. člen),
- prokuri (33. do 37. člen) in
- poslovni skrivnosti (39. in 40. člen).

lp
Odgovori