Potrjevanje računov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mojcb
Začetnik
Začetnik

Potrjevanje računov

Odgovor Napisal/-a Mojcb »

Opravljam storitveno dejavnost, za katere strankam mesečno izdajam fakture. Velikokrat se zgodi, da mi stranka potem to fakturo poravna v gotovini. Kako je v tem primeru s potrjevanjem/pošiljanjem računov na Furs? Ali jih (tiste, za katere menim, da bodo plačani v gotovini) že ob izdaji pošljem na Furs? Ali bo nastala težava, ker bodo poslani samo nekateri računi, vmes pa bodo manjkale zaporedne številke?
Primer: 31.01.2016 bo izdan račun v znesku npr 100 EUR, kateri pa bo gotovinsko poravnan npr. 12.02.2016 in ne na TRR, kot je navedeno na fakturi.
Prosim za odgovor.
Hvala,
lelika
Računovodja
Računovodja

Re: Potrjevanje računov

Odgovor Napisal/-a lelika »

Vprašanje 79: Ali je obvezna potrditev računa, za katerega se vnaprej ne
ve ali ga bo kupec plačal gotovinsko? Izdaja računa za plačilo preko
transakcijskega računa, ki je naknadno plačan z gotovino? (16. 7. 2015)

Z ZDavPR se urejajo tudi primeri, ko račun ni plačan neposredno ob izdaji in ob njegovi izdaji ni
znano, ali bo plačan z gotovino. V teh primerih zavezanec lahko izda račun brez enkratne
identifikacijske oznake računa. Če je račun naknadno plačan z gotovino, zavezanec pošlje
davčnemu organu podatke o računu v desetih delovnih dneh od dneva plačila računa. Davčni
54
organ poslanim podatkom o računu dodeli enkratno identifikacijsko oznako računa in jo pošlje
zavezancu kot potrdilo o prejemu naknadno poslanih podatkov o izdanem računu.
V teh primerih zavezanec izda račun z vsemi obveznimi podatki na računu, vendar brez
enkratne identifikacijske oznake računa. Naknadno potrditev računa izvede zavezanec, ki je
kupcu izdal račun z določenim rokom plačila in v času izdaje računa zavezanec ni razpolagal s
podatkom o načinu plačila, ki bo izvedeno naknadno. V teh primerih lahko zavezanec v roku
desetih delovnih dni po prejemu plačila davčnemu organu posreduje podatke o računu,
plačanem z gotovino, in od davčnega organa pridobi enkratno identifikacijsko oznako računa.
Ta ureditev pa se ne uporabi v primerih, ko velja izjema od obveznosti izvajanja postopka
potrjevanja računov za dobavljeno elektriko, plin, vodo in podobno.

lp
Odgovori