Izvršba na plačo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Izvršba na plačo

Odgovor Napisal/-a tajrin »

Pozdravljeni.

Lepo prosim, če mi lahko pomagate, in sicer:

Delodajalec je od sodišča prejel v oktobru 2004 sklep o izvršbi na plačo za delavca. V mesecu novembru 2004 pa sklep o davčni izvršbi za denarno kazen. Delavec ima še pred temi odtegljaji kredit na plačo.

1) Do katerega zneska mu lahko tržem plačo in v kakšnem zaporedju? Sama se namreč nagibam k v tem zaporedju: izvršba sodišča, izvršba DURSa, kredit. Ker mu ne morem vsega trgati sem mu trgala samo prvo izvršbo. Ali sem zato dolžna obvestiti durs in banko o kasnejše poplačilu?

2) V izvršbi sodišča piše, da se sme zarubiti 2/3 prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za davke in prispevke. V davčni izvršbi pa piše da se sme zarubiti 2/3 plače, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 70 % minimalne plače.

3) Ali mora delavcu ostati za izplačilo cca 80.000,00 (bruto 117500 x 70 % ) ali cca 56.000,00 (neto plača 80.000 x 70 %)

4) Kaj pa ostale materialne stroške (prehrana, prevoz...) se tudi lahko trže, ali se trže samo neto plačo?

5) Delavec zgleda, da je tudi dodatno dobil še en kredit, za katerega ne plačuje mesečnih obrokov. Podjetje pa bi rado delodajalcu poslalo to prepoved preden gre v izvršbo. Ali sem dolžna to prepoved sprejeti?

Naj omenim še to, da delavec ne preživlja družinskih članov.

Oh, saj vem, da je to malo zakomplicirano...

Želim vam čimmanj takih primerov.

LP, Tajrin
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Imela sem podoben primer, ko se je delavka zakreditirala čez vse razumne meje. Takrat sem stvar raziskala in naredila tako, da sem odtegovala po vrsti, kot so bili krediti najeti oziroma izvršbe sprejete. Tako DURS kot sodišče pa sem pisno obvestila o nastali situaciji in kdaj bo kaj prišlo na vrsto, prav tako upnike. Sčasoma se je uredilo.:wink:
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ali to pomeni, da mu moram trgati najprej že pred leti vzeti kredit in šele na koncu če sploh kaj ostane, izvršbe? Imam informacijo, da se izvršbe tržejo pred kreditom bank.

Kaj zdaj?
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Jaz sem isto postopala kot Helena,kar po vrstnem redu s tem,da sem vsakemu dala nekaj,ko je bilo že toliko izvržb,da nisem mogla več delit,sem jih pa pismeno obvestila,da bodo še čakali.
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Obema hvala za odgovor.

Zanima me pa se do kaksnega zneska lahko trzem neto plačo in ali mu lahko trzem tudi ostale materialne stroške.

Hvala.

LP, Tajrin
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tudi jaz imam enega delavca, ki je v enem mesecu prejel 3 sklepe o prisilni izterjavi po 30.000,00 sit, pa še vedno ima porabo službenga mobitela mobitela nad limitom, ki mu ga je določilo podjetje to je cca 8.000,00 - 10.000,00 sit mesečno. Plačo ima majhno, kredita za 20.000,00 sit mesečno.
Na sklepu o prisilni izterjavi dolga piše, da mu lahko trgamo do ene tretjine osebnih prejemkov - ali je to samo neto plača ali vse kar prejme od delodajalca vključno s povračilom prehrane, prevoza, kilometrine, dnevnic?? Vem, da znesek minimalne plače mora prejeti, ampak če mu od neto plače trgam kredit in po sklepu o prisilni izterjavi samo delne zneske po 10.000,00 sit, mi zmanjka za vračilo mobitela ... Torej, kako ravnati:???::)

Martika
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Upošteva se samo neto plača, brez nadomestil za prevoz in prehrano iz dela. Na davčni so mi rekli, da izvršba nima prednosti pred kreditom. Po Obligacijskem zakoniku bi naj bilo, da gre odplačevanje po vrstnem redu. Meni je delavka takrat dala pisno izjavo, da ji trgam tudi več kot 1/3 od plače, da je čim prej poplačala dolgove. LP!
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Če delavec dobi višjo plačo iz naslova stimulacije in se mu plača poveča (za dva meseca) ali to pomeni, da moram povišat obrok za izvršbo za tiste mesece?

Hvala za pomoč :)
Kar bo pa bo.
Odgovori