Storno stroškov -popravek

Moderator: Mirko Zbačnik

lelika
Računovodja
Računovodja

Storno stroškov -popravek

Odgovor Napisal/-a lelika »

Pozdravljeni,
Imam bruto bilanco na 31.12.2013. Oddan davčni obračun in bilance, ugotovim da so zaloge, ki so dejansko prodane po izdanem računu, ter bi morale biti razknjižene v istem letu.
Veliko obveznosti poplačanih v istem letu- vendar niso zaprte, tako je ostalo stanje v blagajni, saj blagajna ni knjižena v drugi polovici leta sploh, a to še ni tako hudo..
Obračunane plače, odprta obveznost in dano v stroške, v obračunskem obdobju-REK-i pa bili stornirani.
Podjetje poslovalo z izgubo. Če bi bile pravilno razknjižene zaloge in če ne bi bili stroški plač-v stroških- (mislim da ne bi smeli biti če so stornirani REK-I) bi bila izguba bistveno manjša oz. je ne bi bilo v tem letu..

Za leto 2014 pa so oddana prazna poročila, tako se niti v letu 2014 ni nihče ukvarjal z zapiranjem odprtih postavk..
Kako sploh pravilno narediti zaključni račun za letos? Prihodkov pa ni bilo vidim niti v letu 2014 niti v letu 2015. Na novo nastali stroški le iz naslova davčno nepriznanih.
Če pustim plače in zaloge -stanje ni pravo.
Se da komu kaj pripomniti na tole uganko? Kako lahko sploh zaključiš leto, ter ne opaziš vsega tega? V letu 2014 je edina postavka bilance prenesena izguba..
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Storno stroškov -popravek

Odgovor Napisal/-a slovan »

lelika napisal/-a:Se da komu kaj pripomniti na tole uganko?
Pripravite dovolj veliko škatlo, vanjo spravite dokumente, pokličite lastnika in mu vse skupaj vrnite.

Pa še nekaj pripomb k vašemu podajanju:
lelika napisal/-a:če ne bi bili stroški plač-v stroških- (mislim da ne bi smeli biti če so stornirani REK-I)
Stroški so stroški ne glede na to ali je bil REK obrazec oddan ali ne (obračun davčnega odtegljaja je oddan, ko je plača izplačana) in tudi ni pomembno ali na ta način nastane izguba.
lelika napisal/-a:V letu 2014 je edina postavka bilance prenesena izguba..
Da je bilanca stanja uravnotežena je razen prenesene izguba potreba še druga postavka (osnovni kapital....obveznosti do dobaviteljev..)

Za vse ostalo pa nimam komentarja. Če ste računovodja potem veste kaj vam je narediti. Če pa ste Čarovnik iz Oza pa vam bo mogoče še uspelo brez samoprijave davčnega obračuna za leto 2013, 2014, 2015.....in z njimi povezanega izkaza poslovnega izida in bilance stanja. To pa pomeni, da vse poslovne dogodke ponovno knjižite in ugotovite pravi rezultat oziroma stanje v poslovnih knjigah. Izbira in odločitev je na vaši strani.

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

" Pripravite dovolj veliko škatlo..." !!! :D
lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Po bilanci 2013 je menjana računovodkinja. Mi je že tudi jasno zakaj.. Še veliko stvari je nelogično poknjiženih terjatve na enem kontu- zapirane na drugem..
Se opravičujem, sem narobe napisala-za leto 2014 je druga računovodkinja prepisala stanja iz bilance 2013-saj se ni nič dogajalo...tako rečejo.. Zato imam jaz le bruto bilanco na 31.12.2013.
Sedaj je zaradi odprtih obveznosti -kazni inšpektor zahteval novo bilanco na 31.12.2015 in tako so se dokumenti znašli pri meni ;-) s prošnjo, da naredim tako kot je prav in da bilanca res kaže pravo stanje iz katerega bo lahko Furs razbral dejanske terjatve- verjetno v smislu poplačila obveznosti do njih-

Mučijo me malo tiste zaloge-ki to niso.
Hvala lepa glede obveznosti za plače in stroškov iz le teh- dejansko ja ostanejo lahko saj so bile obračunane- vendar kakšno je trenutno stanje podjetja predvidevam, da se ne bodo nikoli izplačale. v kolikor bi se odpravil dolg do furs-a bi podjetje ponovno poslovalo-vendar dvomim da se bodo izplačale kdaj te plače saj so bile lastnikove in v kolikor bodo spet delalai bodo imeli nove obveznosti za plače.. Zato sem pomislila na to, da jih tam več ne bi bilo. Lahko pa torej ostanejo.
Kar se tiče pravih stanj sem jih dokaj polovila-že pri nekajdnevnem pregledu teh vseh knjižb iz 2013...Seveda so pri osnovnih sredstvih tudi na 31.12.204 neprava stanja, saj se ni obračunala niti amortizacija v letu 2014- če je vse le prepisano..
Največje vprašanje vsega je to, da ko si naredim otvoritev in hočem to vse kaj se je dogajalo (plačila odprtih obveznosti..) v 2013 zaloge.. amortizacija za leto 2014...bi morala popravke delati za obe leti- samoprijava bi prišla vpoštev v kolikor bi se povečala obveznost za ddpo oz. zmanjšala- Tu pa je ni- so izgube kakorkoli obrnem, saj prihodkov je bilo nekaj v 2013 a v 2014 nič... Pojavi se mi vprašanje smiselnosti samoprijav za te dve leti, ali pač?
Obema lepa hvala. Res sem pomislila na to, kar ste rekli, "pa kaj je vse to? Saj nisem čarovnik? " Sem navaden človek. :-)

A seveda se mudi- ko kaj takega dobiš imaš ponavadi en teden časa...
Res hvala obema iz srca.
lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Novica, sem razmišljala tudi veliki škatli... A me je tako prosil, da sem pomislila da se vse da rešit in da ni tako hudo-kot v resnici je- nemogoče.
;-)
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

lelika napisal/-a:bi morala popravke delati za obe leti- samoprijava bi prišla vpoštev v kolikor bi se povečala obveznost za ddpo oz. zmanjšala- Tu pa je ni- so izgube kakorkoli obrnem, saj prihodkov je bilo nekaj v 2013 a v 2014 nič...
Povezavo na pojasnilo DURS-a, ki se nanaša na 55. člen Zakona o davčnem postopku - samoprijava:
Pojasnilo DURS-a 4200-97/2009
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... 8na_izguba

V takšnem primeru gre za bodoče obveznosti, ki bodo zmanjševale davčno obveznost. Vse ostalo pa je v pojasnilu razloženo.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Druga možnost je ugotavljanje napak v računovodskih izkazih, kot jih predvidevajo SRS-ji (glejte Uvod).
Možna sta dva načina:
- če gre za bistvene napake potem te napake odpravite, ko jih ugotovite preko prenesenega dobička oziroma preko prenesene izgube; in to posebej prikažete v davčnem obračunu za leto 2015;
- če ne gre za bistvene napake, pa napako popravite v breme/dobro tekočega poslovnega izida (prikaz stroškov oziroma odhodkov).
lelika napisal/-a:ugotovim da so zaloge, ki so dejansko prodane po izdanem računu, ter bi morale biti razknjižene v istem letu.
Če so zaloge še vedno v poslovnih knjigah (ne poveste katere so zaloge: gotovi izdelki, trgovsko blago), lahko pa dokažete, da so bile dejansko prodane, potem jih odpravite/popravite kot bi evidentirali tekočo prodajo v letu 2015 (če seveda ni bistvena napaka): v odhodke ali kako drugače, če gre za gotove izdelke (razlika v zalogah...).
lelika napisal/-a:vendar dvomim da se bodo izplačale kdaj te plače saj so bile lastnikove in v kolikor bodo spet delalai bodo imeli nove obveznosti za plače.. Zato sem pomislila na to, da jih tam več ne bi bilo.
Četudi so plače lastnikove, je to plača in kolikor ne bodo izplačane (v tem primeru gre samo za neto plačo), saj bo potrebno prispevke, davke plačati nekje v prihodnosti (če prej ne, ko jih bo obiskal inšpektor).
lelika napisal/-a:Sedaj je zaradi odprtih obveznosti -kazni inšpektor zahteval novo bilanco na 31.12.2015
A so bilance za leto 2015 že predložili davčnemu organu (priloga k davčnemu obračunu) ali je le napaka v letnici?
Kazen se nanaša na kaj? Odprte katere obveznosti??
Preberite odločbo inšpektorja (katerega) in v odvisnosti zakaj je kazen, se boste lahko odločili ali samoprijava ali pa vse vključite v izkaze za leto 2015.

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Tako torej je smiseln popravek v obliki samoprijave, saj je cilj doseči dejanska stanja. Torej obveznosti in terjatve pogliham v letu 2013, prav tako tiste zaloge uredim oz. dam v 7020..
bi tiste plače torej stornirala? Ali je glede na to da so bile obračunane bolje da jih pustim?

Nato v letu 2014 poknjižim še stroške nastalih izvršb in nastale stroške s TRR in zaprtjem TRR... Naredim še popravek 2014.
Nato v 2015 itak nimam več dogajanj, razen spet globe...

Sicr knjiženje leta 2013 mi niti program ne omogoča..a bom po ročni temeljnici..

Kaj mislite? Tako res ne morem pustiti, ker če slučajno pride do tega, da firma zopet začne poslovati,,,in bom jo jaz knjižila..

Hvala lepa ga. S.
lp
lelika
Računovodja
Računovodja

slovan napisal/-a:Druga možnost je ugotavljanje napak v računovodskih izkazih, kot jih predvidevajo SRS-ji (glejte Uvod).
Možna sta dva načina:
- če gre za bistvene napake potem te napake odpravite, ko jih ugotovite preko prenesenega dobička oziroma preko prenesene izgube; in to posebej prikažete v davčnem obračunu za leto 2015;

Točno tole sem prvo pomislila,da je tu možen samo popravek preko poslovnega izzida, vendar tega nisem še nikoli počela! A sem si naredila otvoritev 2013 in kar začela v letu 2015 pokrivati odprte obveznosti z blagajno, nato sem pa odkrila te zaloge in te plače ...

- če ne gre za bistvene napake, pa napako popravite v breme/dobro tekočega poslovnega izida (prikaz stroškov oziroma odhodkov).
lelika napisal/-a:ugotovim da so zaloge, ki so dejansko prodane po izdanem računu, ter bi morale biti razknjižene v istem letu.
Če so zaloge še vedno v poslovnih knjigah (ne poveste katere so zaloge: gotovi izdelki, trgovsko blago), lahko pa dokažete, da so bile dejansko prodane, potem jih odpravite/popravite kot bi evidentirali tekočo prodajo v letu 2015 (če seveda ni bistvena napaka): v odhodke ali kako drugače, če gre za gotove izdelke (razlika v zalogah...).
Glede teh zalog- podjetje nikoli prej ni imelo zalog- dejansko so kupili orodje, ki so ga zaradi odpovedi pogodbe z naročnikom niso potrebovali in so ga mesec dni pozneje prodali drugemu podjetju- našla sem oba računa, samo ni bila pozorna in je dala na zalogo..- Nato sem zaradi tega ker v 2015 ni prihodkov, razmišljala, da je boljše to odpisati kot DI, ali pa se motim in bi bilo vseeno bolj smiselno-čeprav je nesmiselno dati na 7020 če pa ni bilo prihodkov iz nikakršnega naslova?
lelika napisal/-a:vendar dvomim da se bodo izplačale kdaj te plače saj so bile lastnikove in v kolikor bodo spet delalai bodo imeli nove obveznosti za plače.. Zato sem pomislila na to, da jih tam več ne bi bilo.
Četudi so plače lastnikove, je to plača in kolikor ne bodo izplačane (v tem primeru gre samo za neto plačo), saj bo potrebno prispevke, davke plačati nekje v prihodnosti (če prej ne, ko jih bo obiskal inšpektor).
Koliko sem pregledala dokumentacijo- za te plače niso oddali rekov-ker jih niti niso izplačali-nato računovodja oddala reke po pozivu-pol pa še stornirala v dogovoru z Fursom,
lelika napisal/-a:Sedaj je zaradi odprtih obveznosti -kazni inšpektor zahteval novo bilanco na 31.12.2015
A so bilance za leto 2015 že predložili davčnemu organu (priloga k davčnemu obračunu) ali je le napaka v letnici?
Kazen se nanaša na kaj? Odprte katere obveznosti??

Za leto 2015 niso še narejene, to so mi prinesli, da naredim ;-)
Vidim med pošto sklep na premična sredstva-zato inšpektor pričakuje nove bilance-saj je lastnik pojasnil, da stanja niso prava-... vrednosti osnovnih sredstev so tudi manjše zaradi amortizacij...

Preberite odločbo inšpektorja (katerega) in v odvisnosti zakaj je kazen, se boste lahko odločili ali samoprijava ali pa vse vključite v izkaze za leto 2015.
Odprte obveznosti na Fursu iz naslova neplačanih ddv (niso več zavezanci.) Glede na kartico vidim da so vse ostale iz naslova izrečenih glob- Veliko neodprtih kuvert- globe zaradi ddv-neodajanje-reki-neodajanje M4..

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Samoprijava pomeni, da uredite pravilna stanja v posameznem letu. Knjiženja, ki izvirajo iz teh popravkov pa sledijo v letu 2015 - ampak v tem primeru peljete vse popravke kot popravek rezultata teh let in kot popravek začetnega stanja 01.01.2015. (pravilno stanje terjatev, obveznosti, kapitala, poslovne izgube).
Plače pustite tako kot so. Kaj pa v letu 2014: ali lastnik ni več zaposlen v podjetju - tudi stroške plač je potrebno evidentirati. Enako velja za leto 2015......
Primer:
- zaloge na kontu 660 ni več, za ta znesek se poveča izguba: vse je kot popravek otvoritve 01.01.2015 (izdelate temeljnico kot podlago za knjiženje).
- enako postopate tudi z drugimi popravki: pokrivanje obveznosti s stanjem v blagajni ne vpliva na rezultat oziroma pretekli poslovni izid (220/100 v otvoritveni bilanci 2015)

Popravek napak SRS:- začetna stanja 01.01.2015 so takšna kot jih imate po zadnji bruto bilanci;
- nato popravljate v tekočem letu zaloge: če je napaka bistvena: 931/660... če napaka ni bistvena: 702/660: Razmišljam naprej: pravite, da ste našli oba računa: prejetega za DI in knjižen ???? (660/220); ter izdani račun knjižen: 120/762,260 in tukaj manjka 702/660 (odhodke iz prodaje zalog).. Prihodki so nastali iz prodaje orodja, niso pa prikazani odhodki iz nabavne vrednosti prodanega blaga.
- npr. stroški plač v letu 2014: 47/25 (če napaka ni bistvena); 931/25 če je napaka bistvena...
itd. - REK obrazec se odda, ko je plača izplačana. Ker je niso izplačali (storno REK-a obrazcev) so te plače v stanju obveznosti do zaposlenih. In tukaj tudi ostanejo

Če boste izdelali računovodske izkaze za leto 2015, ki bodo podlaga za izvršbo na premična sredstva, potem morajo biti le-ti pravilni. To pomeni, da ste ugotovili vse popravke/napake, jih poknjižili v poslovnih knjigah. In to je to. Glede na zgoraj napisano, vam bo verjetno lažje prikazati pravilna stanja preko popravka napak v skladu s SRS.

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Popravek napak SRS:- začetna stanja 01.01.2015 so takšna kot jih imate po zadnji bruto bilanci;
- nato popravljate v tekočem letu zaloge: če je napaka bistvena: 931/660... če napaka ni bistvena: 702/660: Razmišljam naprej: pravite, da ste našli oba računa: prejetega za DI in knjižen ???? (660/220); ter izdani račun knjižen: 120/762,260 in tukaj manjka 702/660 (odhodke iz prodaje zalog).. Prihodki so nastali iz prodaje orodja, niso pa prikazani odhodki iz nabavne vrednosti prodanega blaga.

Točno tako knjižen na zaloge..ni odhodka ja- bom tako naredila po SRS-jih -je bistvena skoraj 5000,00

Enako lahko odprte zaprem v tekočem obdobju 2015... 2200/1000 ? Pa asignacije nepoknjižene tudi ..
Globe in ostale nepriznane tudi preko izzida 931?
Dejansko vse bistvene stroške, druge pa normalno vključim v letošnje.

slovan napisal/-a:- npr. stroški plač v letu 2014: 47/25 (če napaka ni bistvena); 931/25 če je napaka bistvena...
itd. - REK obrazec se odda, ko je plača izplačana. Ker je niso izplačali (storno REK-a obrazcev) so te plače v stanju obveznosti do zaposlenih. In tukaj tudi ostanejo
Te plače mi niso jasne, ni jih v letu 2014 upam vsaj, ker nimam tu kadrovske še..Zahtevam za vpogled, da vidim če je še kdo prijavljen v 2014.
V karticah niso samo obveznosti neto plač, ampak še nek prispevki..pa dohodnina- še konti so stari..ker pa niso vsi iz plač in na plačo in zneski se mi ne ujemajo se bom še s tem morala poigrat..ali pa bom pustila to.
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

lelika napisal/-a:V karticah niso samo obveznosti neto plač, ampak še nek prispevki..pa dohodnina- še konti so stari.
Plače: ostane tako obveznost za neto plačo, prispevki iz plač; dohodnina; prispevki delodajalca....

In seveda ne pozabite vse to vključiti v davčni obrazec: popravki napak preko poslovnega izida se vključijo v davčno osnovo (ali jo povečuje ali zmanjšuje).

lp
Odgovori