Pozdravljeni,
prišel sem do problema, kjer ne vem, kaj bi bila najboljša možna oz. pravilna rešitev. Kot računovodja za stranke urejam Italijanski DDV in ga skladno z ITA zakonodajo tudi plačujem. V celotnem procesu so vključena tri podjetja. Podjetje A, ki nastopa kot plačnik (dolžnik) DDVja, podjetje B (jaz), ki izstavi račun v višini vrednosti DDV podjetju A in prejme račun v višini vrednosti DDV od podjetja C, ter podjetje C, ki se nahaja v Italiji in potem, ko od podjetja B dobi poravnan račun, znesek DDV nakaže na namenski račun države v Italiji.
Zanima me pravilna knjižba, ki bi jo moral v podjetju B (torej, ki bi jo moral jaz) narediti, da bi računovodsko bilo to pravilno urejeno. Poslovanje za tuj račun se ne prikazuje v prihodki, in niti ne v stroških. To bi bilo verjetno najbolj smiselno narediti tako, da to izvzamemo ven. Problem se pojavi ob vprašanju, kako to pravilno izvzeti ven? Ob knjiženju IR program avtomatsko izvede temeljnico 1200 / 7601. Kako bi potem vi predlagali, da se pravilno uredi sledeče. Lahko tudi z drugo temeljnico, da se prenese iz konta prihodkov na kakšen drugi konto. Pa tudi 1200 mislim, da ni primeren konto ampak bi morala ta knjižba iti na konto 1459 in se potem preko bančnega izpiska ob prejemu plačila zapirati.
Enak problem je pri prejetemu računu, ker dejansko ne gre za odhodek, ampak zgolj za prenakazilo. Torej sem jaz zgolj posrednik med enim in drugim podjetjem.
Prosim za pomoč.
Hvala in lep pozdrav,
PT
Poslovanje za tuj račun (prefakturiranje)
Moderator: Mirko Zbačnik
-
PinkoTomas
- Nov član