Začel bom delati kot freelancer (kako, kaj, zakaj)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
amater6
Novinec
Novinec

Začel bom delati kot freelancer (kako, kaj, zakaj)

Odgovor Napisal/-a amater6 »

Živjo,

trenutno sem brezposeln in bom začel delati za tuje IT podjetje. Delo bo potekalo od doma. Plačilo mi bodo nakazovali preko Paypal. Od tam bom denar prenesel na kreditno kartico (odprl račun na banki kot s.p.). Mesečni prihodek bo cca 1300 EUR.

Razmišljaš sem, da bi odprl s.p. kot normiranec. Preko spleta sem nekako prišel do slednjega. Kot normiranec bi imel redne mesečne stroške (prispevki, zavarovanje...) 341 €. Glede na mesečni prihodek bi vsak mesec plačal 50 € dohodnine. V enem letu bi plačal cca 600 € dohodnine ter cca 4000 € prispevkov. Torej mi na koncu ostane cca 10.000 € dobička.

Porajajo se mi vprašanja:
Ali sem vse skupaj pravilno razumel ali je bolje, da grem k računovodji?
Ali moram na koncu še plačati davek na dobiček?
Ali lahko to kreditno kartico uporabljam za zasebne nakupe? Če ne, a si moram še "uradno" nakazovati plačo na svoj privat račun?

V naprej hvala za odgovore, Amater6 :)
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: Začel bom delati kot freelancer (kako, kaj, zakaj)

Odgovor Napisal/-a novica »

Ali sem vse skupaj pravilno razumel ali je bolje, da grem k računovodji?

Približno prav :
med leto plačuješ akontacijo (davka iz dejavnosti) - za začetek kot napoveš dobička (v tvojem primeru lahko 50 mesečno); na koncu obračun davka iz dejavnosti - razlika med dejanskim in napovedanim se doplača ali vrne.
amater6
Novinec
Novinec

novica napisal/-a:Ali sem vse skupaj pravilno razumel ali je bolje, da grem k računovodji?

Približno prav :
med leto plačuješ akontacijo (davka iz dejavnosti) - za začetek kot napoveš dobička (v tvojem primeru lahko 50 mesečno); na koncu obračun davka iz dejavnosti - razlika med dejanskim in napovedanim se doplača ali vrne.
Hvala za hiter odgovor. Koliko pa pride obračun davka iz dejavnosti v mojem primeru (cca 10.000 € dobička)? Ali bom v tem primeru še primoran plačati dohodnino kot fizična oseba?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Osnove: davek za normirca je dokončen - se ne poračunava z redno dohodnino.

" Koliko pa pride obračun davka iz dejavnosti v mojem primeru (cca 10.000 € dobička)? "
Spet osnove : davek je vezan na izdane račune - v tvojem primeru 4% od (12 X 1300)
amater6
Novinec
Novinec

novica napisal/-a:Osnove: davek za normirca je dokončen - se ne poračunava z redno dohodnino.

" Koliko pa pride obračun davka iz dejavnosti v mojem primeru (cca 10.000 € dobička)? "
Spet osnove : davek je vezan na izdane račune - v tvojem primeru 4% od (12 X 1300)
Hvala za odgovore.
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Upoštevajte še 2 zadevi glede prispevkov
- Oprostitev plačila dela prispevkov za 1. vpis v poslovni register (če prvič odpirate sp)...
(s tem, da vam gre razlika tudi v prihodke kot subvencija - za spodnjo alinejo)

- PRISPEVKI - naslednje leto se bodo prispevki računali od osnove: Dobiček (t.j. prihodki-80% normiranih str.) + plačani prispevki preteklega leta oz. ali pa najnižja osnova - t.j. 58% povprečne plače - odvisno kaj je več...
Odgovori