Prenos podjetja (s.p.) na sina ...

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Prenos podjetja (s.p.) na sina ...

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Podjetnik je prenesel dejavnost na svojega sina. Datum izbrisa očetovega podjetja je 29. 7,, sin je podjetje registriral 23. 6.. Ker je bil pogoj, da bilance ne smejo biti starejše od treh mesecev, jeso bili izkazi izdelani na 30. 4. 2016. Po informacijah, ki, ki jih imam, se prenos dejavnosti opravi na dan 30. 7.,

Toda, v pogovoru z kontrolorjem FURS-ao snovi prenosne pogodbe, da se prenos opavi z dnem 30. 4. --- Jaz to razumem, ker sin podjetja še ni imel takrat registriranega ---, da se opravi prenos po vrednosti na dan bilanciranja (osnovna sredstva, obveznosti, terjatve). Vse, kar e bo dogajalo do dejanskega prenosa, datum je po mojih informacijah, tudi v pogovoru s notarsko pisarno, 30. 7., da prevzemnik dela na tuj račun, se pravi v imenu očeta, stroške pa bi evidentiral pri sinu. Problematično se mi zdi, ker sin v času bilanciranja še ni imel registrirane dejavnosti.

Po prvih informacijah (kontrolor FURS) naj bi izkaze delala na dan, ko jih podjetnika sama določta, oziroma, na dan zapiranja. , kar se ti če oddaje na FURS

Izkazi AJPES za potrebe prenosa so bili narejeni na dan 30. 4., na kar sem na zahtevo referenta FURS te izkaze poslal tudi tja in naj bi tudi napravil davčni obračun.

Kakorkoli zadevo razumem, se mi vsak korak zdi smiselen, tako datum 30. 4., prenos, delovanje za tuj račun in sam prenos... . Toda, ker je Murphy tu imel mlade (Točka VEM), je zadevo zakompliciral in kot sem opazil, sin ni še registriran za namene DDV... Zadeve, kar se tiče registracij, zapiranj in še posebej prenosov ne opravljam, ker za to enostavno nimam dovolj pravnega znanja in strankam svetujem, da jih opravijo na točkah, kjer o za to usposobljeni.

Ker (verjetno) glede nove zakonodaje na tem področju še ni vse "preštudirano" čakam na ponovni klic, sicer zelo prijaznega referenta, ki se res trudi... Meni je sicer vse jasno, le čas, med 30, 4. in dnevom sinove registracije, ne vem, kako in kam bi ga umestil
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Prenos podjetja (s.p.) na sina ...

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Napravil sem, kot mi je naročil kontrolor FURS.

Izkaz, napravljen za potrebe notariata sem upošteval kot osnovo za davčni obačun na dan 30. 04. i, Do dejanskega prenosa bo prevzemnik delal na tuj račun in te poslovne dogodke nato upošteval ob svojem obračunu, dejanski prenos skladno s pogodbo pa bo 30. 07. 2016.

Čakam na kliv FURS.a, kar nekaj jih je že bilo ... verjetno se tudi tu sproti izobražujejo in nam pomagajo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori