Prikrajšan pri minimalni plači zaradi izvršbe?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jernejcc
Novinec
Novinec

Prikrajšan pri minimalni plači zaradi izvršbe?

Odgovor Napisal/-a Jernejcc »

Zaposlen sem v podjetju, registriranem kot d.o.o, ki pa je del velikega holdinga.
Že nekaj let imam izvršbo na plačo, tako na banki, kot na plačo pri delodajalcu.
Delodajalec mi zato že nekaj let ne izplačuje na TRR zajamčene minimalne plače, ki je sedaj cca 613,00€.
Na TRR dobim točno 50€ manj, torej nakazanih cca 562,00€, razliko pa pokrije z dvema bonoma po 25€, ki jih ob plači dobimo kot nakazilo za prehrano.
Na kadrovski in v službi za plače, trdijo in zagotavljajo, da je to pravilno, da drugače ne more biti. Že tako imam zelo malo plačo, tako da me prikrajšajo še za tistih skoraj 10% plače v gotovini, torej od minimalca, ki bi ga po moje moral dobiti. Menim, da je teh 562,00€ ni pravilno, da bi moral dobiti nakazanih na TRR zajamčenih cca 613,00€ plus dobiti tistih 50€ bonov, ostalo pa naj nakazujejo upniku.
Ali je to skladno z zakonodajo? Nisem sam, takih nas je v podjetju kar nekaj, vendar se noben ne upa zameriti vodstvu, oz lastniku.
Z boni ne morem plačati stanarine in položnic. Naj mi da gotovino, bone pa upniku, če je že tako, kot pravijo, da je bon plačilno sredstvo....
Ali v primeru, da imam prav, lahko in kako postavim pred odgovornost delodajalca zaradi nepravilnega obračunavanja OD ter zavajanja, oz izobračanja dejstev ter neupoštevanja mojih zahtev in pripomb.
Torej, zanima me, ali sem ves ta čas, ko mi ne izplačujejo zajamčenega OD neupravičeno prikrajšan, oz. ali je to njihovo ravnanje pravilno in skladno z zakonodajo da lahko izplačajo del minimalnega OD v bonih?
Denarja za pravnika nimam. Kaj lahko storim?
Medvedova
Začetnik
Začetnik

Re: Prikrajšan pri minimalni plači zaradi izvršbe?

Odgovor Napisal/-a Medvedova »

Od plače vam mora ostati 76% minimalne plače, torej cca. 640,00 eur (ker je od 1.1.2018 minimalna plača malenkost višja - pred tem pa je bil znesek cca. 613,00 eur). Razumem, da namesto povračila stroška prehrane dobite nek bon v vrednosti 50,00 eur. Ker vam mora delodajalec pri določitvi zneska, ki ga bo trgal od osebnega dohodka, upoštevati tudi povračilo stroškov, regres, jubiljno nagrado, ... in ne le osnovne plače, je konkretno v vašem primeru po mojem mnenju ustrezno upošteval tudi bon. Če bi namesto bona dobili nakazilo, bi na TRR prejeli 562+50=613 eur - to pa je točno znesek, ki vam je moral ostati. Dejansko ste torej dobili 613,00 eur (pač od tega 50 eur v obliki bona). Če bi dobili nakazilo 613 eur+bon 50 eur, je to že 663,00 eur, kar je preveč glede na omejitve po Zakonu o izvršbi in zavarovanju-ZIZ.

Če menite, da se pri izvršbi dogajajo nepravilnosti (da vam delodajalec odtegne preveč), imate možnost pri izvršilnem sodišču v posameznem izvršilnem postopku vložiti zahtevo za odpravo nepravilnosti - glejte 52. člen ZIZ. Sodišče bo pridobilo potrebne podatke in presodilo ali je do nepravilnosti res prišlo.
Odgovori