Pozdravljeni,
imam vprašanje, na katerega pravzaprav ne dobim jasnega odgovora. Do 7.9.2018 sem bil zaposlen v podjetju, kjer sem prenehal z zaposlitvijo. 7.9. je bil torej tudi zadnji dan, ko sem bil prijavljen v zdravstveno zavarovanje preko tega podjetja. Ker bom pri novem delodajalcu pričel z delom 24.9.2018, sem se za ta čas sam zavaroval pri ZZZS.
Tukaj pa nastopi težava. Ker sem manjšinski solastnik podjetja, ki je v fazi zapiranja in ne posluje, me na ZZZS niso mogli prijaviti v zavarovanje, razen, če bi se prijavil preko podjetja, ki ne posluje in v katerem sem za enkrat še solastnik. Alternativa je odprtje s.p., za kar se nisem odločil.
Po vseh akrobacijah, mi je uslužbenka na ZZZS rekla, da me lahko zavaruje edino še preko obrazca 40, kot se je sama izrazila - najbrž gre za zavarovalno podlago 40, kar sva tudi storila. Na izpolnjenem obrazcu je sicer matična številka podjetja, ki je v fazi zapiranja, označeno, da gre za zavarovanje za 40 urni tedenski delovni čas, a brez zaposlitve.
Zdaj me zanima sledeče, v kolikor mi lahko pri tem pomagate z odgovorom:
1. Kolikšen je znesek zavarovanja, ki ga moram plačati za obdobje od vključno 8.9. do vključno 23.9.2018?
2. Ali moram poleg obveznega zdrav.zavarovanja plačati še ostale prispevke, kljub temu, da nisem zaposlen in ne gre za s.p.?
Za odgovor in pomoč se vam najlepše zahvaljujem.
Nejasnost glede zavarovanja - zavarovalna podlaga 40
Moderator: Mirko Zbačnik