Vodenje računovodstva s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Vodenje računovodstva s.p.
Letos smo odprli s.p. kot neko vrsto popoldanske dejavnosti. Prijavljeni smo kot davčni zavezanci. Na DURS smo posredovali izjavo glede načrtovanega prometa, nakar so nam določili, da smo polletni zavezanci za DDV.
Na forumu sem našla razne debate na temo vodenja knjig sp-jev. Ker sem zaposlena v d.o.o in poznam računovodstvo d.o.o, se bomo verjetno odločili za dvostavno knjigovodstvo.
Zanima pa me:
- Za leto 2004 nismo dali nobene izjave glede vodenja knjig. Ali moramo to še vedno narediti?
- Trenutno je zelo malo prometa, zato računovodskega programa ne bomo kupovali. Ravno tako ne bomo najemali računovodskega servisa. Ali lahko vse potrebne knjižbe izvedemo ročno? S pomočjo excela?
Hvala za pomoč.
Cirila
Na forumu sem našla razne debate na temo vodenja knjig sp-jev. Ker sem zaposlena v d.o.o in poznam računovodstvo d.o.o, se bomo verjetno odločili za dvostavno knjigovodstvo.
Zanima pa me:
- Za leto 2004 nismo dali nobene izjave glede vodenja knjig. Ali moramo to še vedno narediti?
- Trenutno je zelo malo prometa, zato računovodskega programa ne bomo kupovali. Ravno tako ne bomo najemali računovodskega servisa. Ali lahko vse potrebne knjižbe izvedemo ročno? S pomočjo excela?
Hvala za pomoč.
Cirila
Mirjana, hvala za vaš odgovor.
Še nekaj me zanima: blagajniški dvigi pri SP-jih imajo drugačno naravo kot pri DOO-jih.
DOO mora vsak dvig opravičiti, SP-ju pa ni treba. Dvigi se lahko porabijo za gospodinjstvo. Kaj točno to pomeni? Mi lahko prosim kdo posreduje literaturo na to temo?
(V SPju ni nihce zaposlen, gre za popoldansko dejavnost, bomo pa ravno tako obracunali potne stroske, saj gre za neke vrste akvizitersko dejavnost).
Hvala vnaprej,
Cirila
Še nekaj me zanima: blagajniški dvigi pri SP-jih imajo drugačno naravo kot pri DOO-jih.
DOO mora vsak dvig opravičiti, SP-ju pa ni treba. Dvigi se lahko porabijo za gospodinjstvo. Kaj točno to pomeni? Mi lahko prosim kdo posreduje literaturo na to temo?
(V SPju ni nihce zaposlen, gre za popoldansko dejavnost, bomo pa ravno tako obracunali potne stroske, saj gre za neke vrste akvizitersko dejavnost).
Hvala vnaprej,
Cirila
Gotovinske dvige in račune plačane z gotovino knjižite v okviru kontov sk. 920. Prav tako tudi npr. plačila zasebnih položnic iz poslovnega računa. Tako vam ni potrebno voditi blagajne. Teorija namreč pravi, da je denar last nosilca dejavnosti (zasebnika) ki prosto razpolaga z njim. Potrebno je le voditi evidenco pretokov kapitala v gospodinjstvo in evidenco pretokov iz gospodinjstva.
LP
Nataša
LP
Nataša