Razlaga povračila stroškov za ločeno življenje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
thinkblue
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Razlaga povračila stroškov za ločeno življenje

Odgovor Napisal/-a thinkblue »

Zanima me ena stvar. Naši monterji delajo na delu izven sedeža firme, (oddaljenost cc. 130 km). V kraju gradbišča jim podjetje nudi stanovanje in tam tudi prenočujejo. Zanima me če jim lahko izplačujemo polno dnevnico (kljub temu da delajo na dan cca. 10 ur in ne 12, da bi jim pripadala), oziroma ali lahko namesto dnevnice izplačujemo povračilo stroškov prehrane za ločeno življenje. Zanima me definicija te prehrane in ali jim lahko ob tem izplačujemo tudi malico ? Nikjer ni navedeno ali se izključujeta ?

Zanima me ali dnevnica monterju pripada takrat ko aktivno dela 12h ali takrat ko je službeno odsoten 12h ?

Prosim za pojasnila !
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

vi verjetno mislite povračilo stroškov za ločeno življenje (brez prehrane). Do povračila stroškov za ločeno življenje je delavec upravičen:
- kadar seveda mora plačevati sam bivanje nekje drugje,
- kadar tega delavca podjetje razporedi na delovno mesto ali pošlje
na delo nekam izven njegovega domačega mesta, vendar takrat, ko je
delavec pogodbo o zaposlitvi sklenil ni bilo jasno določeno, da bi
za opravljanje svojega dela bil prisiljen odditi nekam, od koder
se ne more vračati domov vsak dan.

Če delavec sklene delovno razmerje kot monter, je kristalno jasno, da bodo sestavni del njegovega delovnega dela službena potovanja. Vaši delavci imajo prenočišče urejeno na vaše stroške. Prepričana sem, da niso upravičeni dodatka za ločeno življenje.

Dnevnice in izplačila malice se medsebojno izključujejo brez dvoma.
Ta del, ki sledi, bi bilo fajn, če bi še kdo drug, ki ima s takimi vrstami poslov več izkušenj, pokomentiral - jst izhajam strogo iz računovodskega stališča:
Sicer se običajno dnevnice izplačujejo (ne glede na to, koliko ur dnevno se dela) od prvega dneva odhoda do dneva prihoda za službena potovanja. V primeru vaših delavcev bi lahko rekli, da je to službeno potovanje, vendar morate imeti napisane potne naloge za opravljanje teh montaž - potem so upravičeni vseh dnevnic (npr. če so na poti celih 3 dni prejmejo 3x po 3.500,oo sit dnevnic). Če pa se ta montaža tretira kot redno delo - potem pa jim ne morete izplačati dnevnic, ampak jim morate dati normalno, kot da bi delali na sedežu podjetja, pri plači nadomestilo za prehrano.

Upam, da kaj pomaga.
thinkblue
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a thinkblue »

Vsekakor zanimiva razlaga ...

Glede tega kdaj je nekdo upravičen dnevnice in kdaj ne sem od desetih ljudi slišal deset razlag :)
Npr. gospodarska zbornica si jo tudi razlaga tako, davčni urad pa ne !
Nobeden pa mi ne more podat pisne razlage o tem, saj menda niso pristojna institucija. Zanima me ce mogoce kdo ve kdo pa je ?

Glede povračila stroškov za ločeno življenje pa še vedno nikjer ni razlage o tem kaj ti stroški vključujejo (predvsem tisti del o prehrani). Ali so namenjeni samo zato ker so monterji na delu na terenu (vstran od družine)? Ali se tudi izključujejo z malico ?

če še kdo ve kaj o tem naj prosim javi

lep pozdrav

TB
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ni uradne razlage, ker tako lahko država pobere več od kazni, ker delaš narobe.
Čimveč si preberite, izpišite in potem se odločite, kako boste delali.
Definitivno pa se dnevnica in malica izkjučujeta, ker je oboje strošek prehrane.
Mirjana
Odgovori