Kakšen osebni dohodek?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
danaja
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Kakšen osebni dohodek?

Odgovor Napisal/-a danaja »

Z delavcem je sklenjena pogodba za določen delovni čas in klavzula, v
kolikor ne pride v službo se mu na dan odbije 5.000 sit. Koliko je to
pravno prav mi ni jasno, res pa je da delavec hodi v službo kot se mu zljubi in da drugega še iščemo. Ker pa se delavcu izplačuje minimalni OD 117.500,00 ne vem od česa naj mu to kazen odbijem, razen pri odbitkih potem ko so že obračunini vsi davki in prispeveki, ne vem pa kam naj bi ta znesek knjižila pri obračunu OD kjer so vsi konti 2 in 4.
Ali je možno obračunati neplačan dopust in ali je potem možno izplačati manjši osebni dohodek kot je minimalni 117.500,00?
Mogoče kdo ve za kakšno rešitev? Hvala.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V bistvu je to neplačan dopust in jaz bi tako ravnal. Upošteval bi tudi druge doloćbe v ZDR ter ga povabil na razgovor in nato ustrezno ukrepal. V tem primeru je to neplačan dopust in še prispevke naj bi povrnil. Žalostno je, da bi disciplinski postopek trajal 2 do 3 mesece in ste vi dejansko nemočni. Nekateri delavci so pa sila neresni.

Sicer nisem še slišal te določbe v pogodbi o zaposlitvi, ker je normalno, da hodiš redno v službo - a ste imeli delavca že pred tem na sumu, a je "čuden"? V tem primeru je po mojem plača lahko nižja od minimalne, navsezadnje vi niste ne socialna ustanova ne prevzgojni zavod. Takih primerkov verjetno v zakonu ni predvidenih.

Tudi če gledamo načelo, da velja za delavca ugodnejši pogoj, bi bilo ta varjanta boljša.

Lahko bi mu namreč obračunali neplačan dopust s tem da povrne prispevke in še odtegnili kazen - tudi to je lahko varianta.

Če mu dobijate kazen, bi bil po mojem mnenju nujen tudi disciplinski postopek.

Mogoče se bo še kdo oglasil, tudi jaz (na srečo) s takimi primerki nimam ravno opravka.

Mirko
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Jaz bi to kvalificiral kot neopravičeno odsotnost in ne kot neplačan dopust. Pri neplačanem dopustu se delodajalec in delavec strinjate o njegovi odsotnosti, to obliko pa koristi ker nima več rednega dopusta. Prispevke PIZ iz plače da delodajalec (posebno polje na REK). Pri neopravičeni odsotnosti pa je delavec samovoljno odsotno. Popravite me, če se motim.

LP, Jam
danaja
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a danaja »

Ker sem prvič na tem naslovu iskala pomoč se vam elektrik zahvaljujem
za pomoč, sem pa opazila, da se zelo pridno udeležujete odgovorov in
ker jaz nimam toliko znanja za odgovarjat drugim se vam še enkrat
zahvljujem saj moraš imeti zato poleg znanja tudi veliko časa.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jam, ne mislim vas popravljat, ker imate prav. Hvala.

Mirko
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Se tudi jaz strinjam, delavec ki je neupravičeno odsoten lahko ima ta čas evidnetiran samo kot neupravičeno odsotnost, saj v nasprotnem primeru v disciplinskem postopku lahko če ima na plačilni listi neplačan dopust pade cela zadeva, češ saj je imel dovoljeno odsotnost, pa še stroške s prispevki ima firma.
Če pa je delavec v disciplinskem postopku pa ga lahko doleti (razen prekinitve DR) oz. se mu izreče kot ukrep tudi kazen oz. povračilo škode npr. tistih 5000 sit, saj je s svojim nedelom povzročil firmi tudi materialno škodo. Za delo ste morali najeti drugega delavca in pri tem ste imeli stroške.
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Sem prej pozabla, tiste zneske potem lahko knjižite kot prejete odškodnine.
Odgovori