<font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono"><font face="Andale Mono"></font id="Andale Mono">
V skladu s pogodbo o najemu poslovnih prostorov smo vlagali v prostore za izvajanje naše servisne dejavnosti in skladiščenje (postavili smo predelne stene in izdelali elektro nadometne inštalacije). Najemnina za prostore je neodvisna od teh naših vlaganj, saj je v pogodbi dogovorjena klavzula, da moramo ob prekinitvi pogodbe vse vzpostaviti v prvotno stanje. Menimo, da zato ta naša vlaganja niso vlaganja v samo nepremičnino (z vidika lastnika poslovnih prostorov) in nam zato ni potrebno plačati davka na premoženje.
Ali kdo ve, ali moramo davek od premoženja plačati in kdo je zavezanec za plačilo davka, vkolikor ga je potrebno plačati?
LP
Grega
Davek od premoženja
Moderator: Mirko Zbačnik
Glede na pogodbo, so to tekoči stroški vzdrževanja ali pa tudi vlaganja v tuje osnovno sredstvo (odvisno od vrednosti). Glede davka na premoženje... ni mi čisto jasno, saj vi niste lastnik, takšno je moje razmišljanje. Počakajmo na bolj konkretne odgovore, me prav zanima, ker bom imela podoben primer. LP
Evo, dobil sem odgovor od ZRFRS, kjer piše, da glede na 69. člen zakona o dohodnini niti ni pomembno za kaka vlaganja v najeti objekt gre, saj se v davčno osnovo za davek od premoženja všteva tudi vrednst vseh obveznosti in storitev, za katere sta se pogodbeni stranki dogovorili, torej vse, <b>razen tistega, kar lahko obravnavamo kot tekoče stroške vzdrževanja najetega objekta </b>in jih zato lahko obravnavamo kot svoje poslovne stroške.
Od vlaganj v najeti poslovni prostor moramo obračunati akontacijo dohodnine po stopnji 25% od 60% bruto zneska.
Bomo vidli, kaj mi bojo še na DURSu povedali...
Od vlaganj v najeti poslovni prostor moramo obračunati akontacijo dohodnine po stopnji 25% od 60% bruto zneska.
Bomo vidli, kaj mi bojo še na DURSu povedali...
Ni tako enostavno kakor su vam povedali.
Vi ste investirali v lastno opremeo oziroma osnovno sredstvo. To je vase osnovno sredstvo pa naj gre za inštalacije ali predelno steno, police. vpisati bi ga morali v register ter ob prenehanju izracunati izid izlocitve OS iz uporabe.
Drugo bi bilo ce bi investicija trajno povecala vrednost najetega prostora.
Klavzula o tem, da je potrebno vse postaviti v prvotno stanje, pove vse.
Vi ste investirali v lastno opremeo oziroma osnovno sredstvo. To je vase osnovno sredstvo pa naj gre za inštalacije ali predelno steno, police. vpisati bi ga morali v register ter ob prenehanju izracunati izid izlocitve OS iz uporabe.
Drugo bi bilo ce bi investicija trajno povecala vrednost najetega prostora.
Klavzula o tem, da je potrebno vse postaviti v prvotno stanje, pove vse.
Niti ne.
Vendar pri vsem tem je pomemno to kakšen je dogovor med podjetjem najemojemalcem in lastnikom.
Ves, na davcni so veckrat povrsni, bolj kot bi si clovek mislil. Vcasih so komplicirali ce je kaksna firma vlagala v tuja osnovna sredstva, potem so sprejel nek zakon da je to mozno in kot se njima spodobi nikoli stvar ne dorecejo do kraja. Menda si ustvarjajo prostor za manipulacije. Tu je potrebno biti zelo previden.
Vendar pri vsem tem je pomemno to kakšen je dogovor med podjetjem najemojemalcem in lastnikom.
Ves, na davcni so veckrat povrsni, bolj kot bi si clovek mislil. Vcasih so komplicirali ce je kaksna firma vlagala v tuja osnovna sredstva, potem so sprejel nek zakon da je to mozno in kot se njima spodobi nikoli stvar ne dorecejo do kraja. Menda si ustvarjajo prostor za manipulacije. Tu je potrebno biti zelo previden.