Pozdravljeni,
V letu 2020 smo oktobra oddali vlogo za plačilo akontacije DDPO, pred tem se le ta ni plačevala, saj se zaradi uveljavljanja davčnih olajšav ni plačevalo davka od dobička. Vloga za zvišanje je bila odobrena, tako da so nam na Fursu naknjižili obveznost za dva meseca - november in december.
Sedaj pa imam nejasnost v povezavi z oddajo DDPO. V podjetju je bila leta nazaj praksa, da se je zadnja akontacija zmeraj plačala do 31.12., kljub temu, da je dejanski rok za plačilo deseti dan naslednjega meseca, kar je 10.1.2021. Letos se je na to plačilo pozabilo (do 31.12.), tako da je bila druga akontacija plačana v januarju.
Sama sem za namene revizije v začetku januarja (pred 10.1.) pripravila delovno verzijo DDPO, kjer sem pod akontacijo vpisala le en do takrat plačan obrok. Na podlagi tega DDPO-ja je bila poknjižena tudi obveznost za davek. Po vseh zaključnih knjižbah za leto 2020 pa smo v podjetju poravnali še drugo akontacijo - to za december.
DDPOja še nisem oddala, vendar me zanima ali moram pod plačane akontacije zdaj navesti vsoto obeh plačanih, ali lahko pustim samo eno, tako kot je bilo v začetku januarja? Problem je, da če vpišem v DDPO dve plačani akontaciji bo obveznost za plačilo davka drugačna - nižja, kot je bila poknjižena s temeljnico v začetku januarja. Poslovno leto smo že zaključili in otvoritve prenesli.
Upam, da nisem preveč zakomplicirala vprašanja.
Za nasvet vam bom hvaležna.
Akontacija ter oddaja DDPO
Moderator: Mirko Zbačnik