s.p. kot dopolnilna dejavnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
igi
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

s.p. kot dopolnilna dejavnost

Odgovor Napisal/-a igi »

Pozdravljeni!

Sem nov v »podjetniških« vodah, zato prosim VSE da me ne napadejo z odgovorom v stilu: »plačaj raje enemu računovodskemu servisu……« ker bom imel v celem letu izdanih max. 30 računov, to pa mislim, da bom zmogel sam zložiti…. Vprašanja pa mislim, da bodo zanimiva še za koga drugega kajti prebral se precej internet strani in tem na forumu, pa mi določene stvari še vedno niso povsem jasne! Registriral sem s.p. kot dopolnilno dejavnost in nisem davčni zavezanec. V s.p.ju ni nihče zaposlen!

<b>1.TOČNO</b> katere knjige in papirje moram voditi? (eni pravijo, da je dovolj knjiga prihodkov in odhodkov, drugi spet da ta sploh ni potrebna, a je treba pisati prevzemne liste, a je potrebno voditi kakšno posebno knjigo z zalogo….)

2.če ni nihče zaposlen, kako za vraga si lahko izplačujem kilometrino? (v enem členu sem namreč zasledil, da so do potnih stroškov upravičeni LE zaposleni v podjetju)

3.Kako izgleda »sklep«, s katerim dajem delno v uporabo naprimer svoj osebni telefon za potrebe s.p.ja? in pa seveda kako se zadeva potem vnese kot strošek (knjiži…)

4.Kaj je še pomembno pa mogoče ne znam vprašati?

5.se bom še kaj spomnil in dopisal kasneje!

Najlepša hvala in lep dan

Igor
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Sem nov v »podjetniških« vodah, zato prosim VSE da me ne napadejo z odgovorom v stilu: »plačaj raje enemu računovodskemu servisu……«
<i></i>Jaz ne bom... Ker pač odločitev je vaša. Vseh odgovorov ne vem - nekaj vem - torej z besedo na dan

Registriral sem s.p. kot dopolnilno dejavnost in nisem davčni zavezanec. V s.p.ju ni nihče zaposlen!

1.TOČNO katere knjige in papirje moram voditi? (eni pravijo, da je dovolj knjiga prihodkov in odhodkov, drugi spet da ta sploh ni potrebna, a je treba pisati prevzemne liste, a je potrebno voditi kakšno posebno knjigo z zalogo….)
TOREJ povejte mi katera dejavnost je
in povejte mi ali ste brali kaj SRS (računovodske standarde)???
Mislim, da bodo SRS koristno branje za hladne večerne dni

2.če ni nihče zaposlen, kako za vraga si lahko izplačujem kilometrino? (v enem členu sem namreč zasledil, da so do potnih stroškov upravičeni LE zaposleni v podjetju)

3.Kako izgleda »sklep«, s katerim dajem delno v uporabo naprimer svoj osebni telefon za potrebe s.p.ja? in pa seveda kako se zadeva potem vnese kot strošek (knjiži…)
S.p. ima milijon sklepov hehe - torej s.p.ji si pišejo knjigo sklepov ki jo dobite v knjigarni ali pa pač kupite en debel zvezek...

4.Kaj je še pomembno pa mogoče ne znam vprašati?
Dajmo SRS v roke pa bomo naprej čez nekaj dni?
ok?

[/quote]
igi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a igi »

Hja, SRS sem res bolj površno preletel, ampak jst bi raje videl na enem kupu (tukaj) napisano lepo na kratko in po alinejah.... ;) pa bom potem iskal naprej za točne podatke. Samo da v grobem vem kaj moram vse imeti....

Registriranih dejavnost je sicer veliko, zaenkrat pa se uporabljajo največ dve: servis računalniške opreme (tudi prodaja rezervnih delov - NE trgovina), in pa grafično oblikovanje...
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

ja no cel kup je stvari

knjiga prejetih faktur
knjiga izdanih faktur
vse lepo po mapah urediti - opremiti z datumom prejema
potem bo vse to - banko, fakture, prispevke potrebno poknjižiti...........
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Če mislite, da je računovodstvo samo zlaganje papirjev pa veselo na delo, saj to ni nič kaj takega!
Brez zamere, lp
igi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a igi »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal LARISA</i>
<br />Če mislite, da je računovodstvo samo zlaganje papirjev pa veselo na delo, saj to ni nič kaj takega!
Brez zamere, lp
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

le zakaj bi zameril? Drugače pa JA pri 30 računih brez mučkanja in "skrivanja" denarja ni to v bistvu nič kaj drugega... Tako kot lahko vsak "pek", ki ima voljo zamenja trdi disk v računalniku lahko enostavne stvari napišem sam! Samo nekdo ti mora vsaj približno povedati kaj in kako. Se pa strinjam, da se pri malce bolj kompleksni stvari vse ZELO zakomplicira in tam pa res nimam namena kaj več iskati. Dokler pa ni obračuna ddv, plač, avtomobilov, uvoza.... pa mislim da bi bil sposoben tudi sam!

Me pa nekaj zanima: Le zakaj se vsi, ki se profesionalno ukvarjate s tem tako zelo bojite povedati konkretne podatke? Še najmanjši problem je kupiti program in dejansko SAMO vpisovati podatke. In VEČINA računovodskih servisov je takih. Le peščica je dobrih in takšnih, ki gredo tudi na kak seminar. Tistim se pa jst opravičujem!

Kot sem rekel: ne zanima me nič drugega, kot to, katere knjige rabim voditi in katere papirje moram imeti zložene!
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Dragi Igi, večina se otepa dajati informacije zastonj, ker se služi tudi s svetovanjem. Če pa lahko vsak pek sam dela stvari, zakaj pa se ne obrneš na pekovski forum? Pa lep pozdrav
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

S spremljenjem zakonov, obiskom seminarjev, izobraževanj, nakupom strokovnih revij, raznih davčnih nasvetov ipd. težko pridemo do konkretnih podatkov.

Mislim, da za to vložimo ogromno časa, denarja in energije pa naj bi jih z lahkoto delilil naprej tistim, ki mislijo, da je to nepomembno in lahko.
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

Igor, tukaj se grejo eni igrico 'vem, pa ne povem'. Ravno danes sem razmišljal, kako bi bilo, če dam knjigovodskemu servisu knjige vodit. Nisem ravno v centru LJ, KR, MB, CE... Dal bi 50-70 jurjev na mesec. Potem pa še dvakrat na teden k računovodji (kilometrina, čas ko ne delaš in tudi ne zaslužiš) in bi me prišlo vse skupaj lahko 150 do 200 jurjev na mesec. Ja, kar čudite se, računovodkinje. In še na tekočem nebi bil tako, kot sem sedaj. Je pa res, da tudi če imaš program - jaz ga uporabljam od lani za dvostavno - moraš tudi kar nekaj vedeti.

1. Potrebuješ (enostavno knjigovodstvo):
- knjigo prihodkov in odhodkov
- knjigo terjatev in obveznosti
- register osnovnih sredstev
- evidenco nabave in porabe materiala (npr. na karticah DZS 5,96)
- za potrebe DDV knjigo izdanih računov in knjigo prejetih računov
- evidenco pretokov med gospodinjstvom in podjetjem
- razne obrazce (potni nalog, dobavnica, delovni nalog, račun)
- verjetno še kaj
Vse to si lahko narediš v Excelu.
2. Za kilometrino si knjižiš kot strošek, je pa to pretok iz gospodinjstva v podjetje. Ravno tako so to tudi plačila računov z gotovino. Nič si ne 'izplačuješ', ker takointako prosto razpolagaš z gotovino.
3. Mobitel najbolje da uporabljaš samo v službene namene.
4. Pomembno je, da delaš sproti.
5. Kar napiši (100 jih bo prebralo, 5 pa mogoče odgovorilo).

Če si član Obrtne zbornice, bi se morda lahko obrnil tudi na njih, ali pa na www.ozs.si pogledal arhiv Obrtnikovega Svetovalca - tam se tudi marsikaj najde.

LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Druker prav rada bi videla na katerem planetu bi toliko dobila za vodenje računovodstva. Ne gre za vem pa ne povem, ampak da so vse evidence odvisne od dejavnosti ki jo opravljaš. Gotovina; ne pozabi samo do 25.000 SIt lahko plačuješ, drugače imaš hudo kazen.

katrijn
darja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a darja »

Verjetno čisto vsak ni sposoben peči kruha, zato pa nas ima davčna na piki zaradi takšnih "pekov".
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Druker, lahko že spremenite svojo opombico v: "Sem računovodja, a se še vedno učim." Mislim, da ni računovodja, ki bi vedel prav popolnoma vse.

PS.: Sokrat je dajl: "Vem, da nič ne vem."

Mirko :wink:
Odgovori