Zavezanec za DDV: DA ali NE?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
drus93
Novinec
Novinec

Zavezanec za DDV: DA ali NE?

Odgovor Napisal/-a drus93 »

Pozdravljeni,

morda mi boste strokovnjaki tu lahko pomagali. Imam normiran s.p., ki vse prihodke ustvari s pravnimi osebami (ki so zavezanci za DDV), pri čemur je urna postavka 30e bruto(kar verjetno pomeni vključno z DDV). Stroškov kot s.p. praktično nimam, torej nimam od česa odbijati DDV.

Letno bi lahko ustvaril cca 56 000€ prihodkov, vendar bi moral postati zavezanec za DDV, saj bi presegel omejitev 50K (trenutno pač izdam račune do 49 990€ nato pa neham delati). Ali prav razmišljam, da se mi vstop v DDV in posledično 6000€ več letno ne splača, saj bi mi na koncu ostalo manj?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Zavezanec za DDV: DA ali NE?

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če je vaša urna postavka 30 in DDV ni obračunan, potem bi bila tudi, če bi bili zavezanec za DDV 30 € in za vaše stranke dejansko ne bi bilo sprememb, saj si zaračunan DDV odbijejo pri obračunu. Torej, če tako razmišljava, je dejansko vseeno.

Če pa izhajate, da bi bila to vrednost z DDV, pa to dejansko za vas pomeni znižanje urne postavke in tako ni logično.

Na splošno pa velja, da se splača iti v sistem DDV, kolikor imate veliko nabav predvsem s finančnega vidika, medtem, ko je strošek nabav za višino obračunanega DDV za vas višji, v kolikor niste zavezanec. Če bi bile vaše stranke nezavezanci, ste bolj konkurenčni, če ne bi bili zavezanec.

Za vaše stranke je dejansko vseeno ali ste ali niste, čeprav je pri njih nek dober občutek, da si lahko vaš DDV odbijajo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori