Glede na to, da sem novinka na področju računovodstva imam eno osnovno vprašanje. Na zaključku blagajne gostinskega lokala imam tri postavke, in sicer GOTOVINA, NAROČILNICA IN LASTNA PORABA. Vprašanje pa je, kako naj to knjižim. Po mojem mnjenju bi morala gotovino in lastno porabo knjižit v blagajno med prejemke. Ne vem pa, kako naj poknjižim naročilnico. Naročilnica se namreč nanaša samo na enega partnerja (samo temu izdajamo naročilnico, drugi porabniki plačajo z gotovino), ki dobi račun za mesečno porabo v začetku naslednjega meseca.
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor!
LP Maja
zaključek blagajne
Moderator: Mirko Zbačnik
Imate v blagajni pac pozicijo narocilnica, kjer so vse tiste stranke, ki ne placajo z gotovino, ampak jim boste izstavili racun, ki ga bodo placali v neki valuti. Narocilnica vam je osnova oziroma podatek za fakturiranje - jaz bi jo knjizila na npr.nek prehodni konto, ki absolutno mora zmanjsati stanje blagajni (narocilnica), ker verjetno izkazujete saldo blagajne, ki pa je za znesek vseh narocilnic seveda manjsi. Upam da vas prav razumem in da sem vam pomagala.