Krediti in obresti po novem zakonu

Moderator: Mirko Zbačnik

sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Krediti in obresti po novem zakonu

Odgovor Napisal/-a sova »

V statistiki finančnih računov moramo spet poročati o finančnih obveznostih in terjatvah, kateri tudi zajemajo prejete in dane kredite oz posojila lastnikov podjetij svojemu podjetju. Vsi vemo, da je na tak način bilo najlažje potegniti neobdavčen denar iz firm, fajn bi bilo, da bi tudi malo predebatirali o tem, kako bodo v bodoče te transakcije obdavčene, kolikor sem se zanimala , si vsak predstavlja
to drugače, če vprašaš referente na Dursu pa seveda tako kot ponavadi tudi niso najbolj ziher tisto, kar povejo, čez leto ali dve bo sicer tudi njim vse jasno, samo za nas bo takrat že prepozno. Za vsako mnenje bi vam bila zelo hvaležna. lep pozdrav
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

Kadar je posojilo med fizično in pravno osebo, so po novem obdvčene z 25% vse obresti ob izplačilu le-teh. Tudi obresti, ki so nastale v preteklih letih.
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Se opravičujem, če ste to že vsi razčistili:oops:, ampak Pravilnik o davčno nepriznanih odhodkih davčnega zavezanca ne velja več, ali ne? Ker tam so bile obresti, ki se izplačajo lastniku, označene za nepriznane.
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

Saj niso davčno nepriznane, samo obdavčiti jih je potrebno - to pomeni ob izplačilu le-teh plačati akontacijo, razliko pa nakazati posojilodajalcu.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Fendi:Tale vaša informacija mi je pa zelo koristna,sem šla takoj
preverit.Bo kar držalo,se pravi nič več vprašaja.
O ostalem pa nekaj vem,nekaj ne,za nekaj nisem sigurna,tako da si moram vzeti malo več časa in vse člene in povezave spet preštudirat,sploh pa po tej informaciji Fendi je potrebno iz glave spravit stare določbe.
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Kaj pa če ne obračunaš obresti,(obresti so obdavčene, to se ve) v kolikem času maoraš vrniti kredit,
baje, da ti ga lahko celo davčna, v kolikor je firma dala fizični osebi oz lastniku kredit, obdavči kot prejemke , če ga ne vrneš. Mogoče je vprašanje malce zmedeno, vendar imam že izkušnje s tem. Normalno je, da bi ob vsakem izplačilu posojila morala biti pogodba o
danem posojilu, ki mora vsebovati tudi vse sestavine, med drugim tudi rok za vrnitev posojila. Ko rok poteče mora biti aneks za podaljšanje... Kaj ti lahko naredi davčna, če nisi vrnil kredita v roku:???::???:saj večina lastnikov tega nikoli ne vrne. Kolegica mi je rekla, da razume to tako , da se mora vračati ...meni še vseeno ni vse jasno, slišala pa sem že za primer, ko so lastniku za izplačilo kredita obračunali vse prispevke kot za plačo..je imel kdo takšen primer:???::???:
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Po novem Z o dohodnini se šteje med izplačila dividend in njim podobnim dohdokom tudi posojilo lastniku, če se ne vrača najmanj po 20% na leto (obdavčeno s stopnjo 25%). Se pravi kredit mora biti vrnjen v 5 letih. Nisem pa prepričana, ali to velja samo za posojila od 1.1.2005 dalje ali tudi za tista iz prejšnjih let.
Morda ve kdo drug?

Anela
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Za Sovo:To o čemer pišete paše v ZDOH-1 pod dividende,79.čl.6.odstavek.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Tudi za tiste iz prejšnjih let,dokler ne bo kdo sprožil ustavnega spora.
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Če sam prav razumela:
lastnik dobi kredit od podjetja. Če ga vrne v letu dni 20 %, ni obdavčitve. V nasprotnem primeru pa je obdavčeno 25 %.

Imam prav ali ne?!
lp
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Obdavčenih je teh 20% nevrnjenega kredita - to se smatra kot dividendam podobno izplačilo.

Anela
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Če pa 20% vrne ni obdavčitev?
Odgovori