Zavezanec za DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SS
Nov član
Nov član

Zavezanec za DDV

Odgovor Napisal/-a SS »

Pozdravljeni,

v oktobru 2004 je fizična oseba sklenila avtorsko pogodbo za znesek, ki presega 5 MIO SIT, kolikor je meja, da postaneš zavezanec za DDV. Izplačilo avtorkega honorarja poteka v večih delih, tako da je oseba dejansko šele z izplačilom dela v decembru 2004 po seštevku zneskov presegla mejo 5 MIO in se namerava do 20. januarja, kot velevajo pravila, registrirati kot zavezanec za DDV. Pred nekaj dnevi je oseba tudi oddala potrebne papirje za priglasitev s.p. Zdaj pa me zanima sledeče: ali se je v omenjenem primeru potrebno pri priglasitvi za s.p. že takoj registrirati kot "zavezanec za ddv" in s tem za izdajo računov in obračun ddv-ja, čeprav je oseba kot fizična oseba presegla mejni znesek in ne kot s.p. Vprašanje je morda malce čudno, zanima me namreč, ali sta pojma zavezanec za ddv - fizična oseba in zavezanec za ddv - s.p. ločena (dve različni davčni številki?), čeprav gre za isto osebo?

Hvala za vaše odgovore,
SS
SS
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a SS »

Lepo prosim, mi lahko kdo odgovori!!!:sad:
D.
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a D. »

Imela sem sama zelo podobno situacijo: v decembru 04 vpis med zavezance za DDV, v januarju 05 odprtje s.p. Odgovor DURS-a je bil, da moram biti se naprej zavezanec za DDV. Kolikor vem, je nosilec sp se naprej fizicna oseba, z isto davcno in ddv stevilko.

Lp, D.
Odgovori