OCENA TVEGANJA
Moderator: Mirko Zbačnik
OCENA TVEGANJA
Lansko leto sem se zaposlil v lastnem s.p.-ju. S.P. sem moral vzeti zaradi delodajalca pri katerem opravljam delo. Zanima me ali moram opraviti oceno tveganja, požarno varnost... Pisarne ali delavnih prostorov nimam.
Hvala
BERCHE
Hvala
BERCHE
Zanimivo, da imamo ob vsej zmedi v zakonodaji še koga, ki si upa kaj tako kategorično trditi. Še zdaleč nisem tako prepričana, vendar bi rekla, da mora oceno varnosti imeti delodajalec. S.p., ki ne zaposluje drugih razen sebe, pa ima bolj poenostavljeno zadevo, menda si jo (če jo spolh rabi) lahko napiše sam ali nekako tako gre ta reč.
oceno tveganja si lahko v tem primeru izdelaš sam...
na portalu GZS imaš obrazce v katere vpišeš podatke in si sprintaš...
...obstajajo podjetja ki ponujajo izdelavo ocene tveganja zelo drago, vprašanje pa je če sploh imajo licenco za to dejavnost. S ponujanjem teh storitev pa izkoriščajo predvsem neznanje manjših podjetnikov
na portalu GZS imaš obrazce v katere vpišeš podatke in si sprintaš...
...obstajajo podjetja ki ponujajo izdelavo ocene tveganja zelo drago, vprašanje pa je če sploh imajo licenco za to dejavnost. S ponujanjem teh storitev pa izkoriščajo predvsem neznanje manjših podjetnikov
Ocena tveganja je za vsako vrsto dejavnosti specifična, zato moraš kar stvari obvladati , če si jo hočes izdelati sam, ne vem pa zakaj Helena vi tako trdite, je sp ni potrebno imeti, v zakonu se glede tega do sedaj še ni nič spremenilo, roki za s, ki ne zaposlujejo delavcev so bili samo za leto dni kasnejši od drugi. Je pa pri vas Berche en drug problem. Navajate namreč, da je vaš delodajalec zahteval, da si odperete sp, nimate poslovnih prostorov, predvidevam , da delate na strojih delodajalca, ki je verjetno vaš edini naročnik, to pa pomeni, da sta v odvisnem razmerju, ki je pa po novem zakonu o dohodnini tretirano drugače. Jaz sem tudi včasih trdila nasprotno, da to nič ne pomeni, vendar je v vaših primerih potrebno razčistiti, ali sta z delodajalcem, v odvisnem ali v neodvisnem razmerju, da ne bo prepozno.
Nič ne trdim! Napotujem samo na brskanje po arhivu, kjer je bila tema že enkrat obdelana. Tudi na GZS sem našla, ko sem potrebovala, čisto v redu napotke.
Kot pravi dr. Katarina Lauš - zakaj se ljudje ne razumemo - ker dajemo sogovornikovim besedam večinoma prevelik, včasih premajhen, največkrat pa napačen pomen!:D
Kot pravi dr. Katarina Lauš - zakaj se ljudje ne razumemo - ker dajemo sogovornikovim besedam večinoma prevelik, včasih premajhen, največkrat pa napačen pomen!:D
V podobnih temah sem prebral, da obseg zdravstvenega pregleda določa Izjava o varnosti z oceno o tveganju.
Ker smo malo podjetje smo za Izjavo o varnosti z oceno o tveganju uporabili zakon:
V skladu s 13.čl.Pravilnika o načinu izdelave Izjave o varnosti z oceno tveganja ((Ur.list RS št.30/00) ugotavljamo, da v družbi ni nevarnosti in tveganj po 6.čl tega Pravilnika, zaradi katerih bi bilo potrebno določiti ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter da družba zaposluje manj kot deset delavcev, zato podajamo izjavo v obliki, določeni v prilogi II citiranega Pravilnika.
Ali ta Izjava o varnosti z oceno o tveganju zadošča? Ali je bolje,da to naredi ustrezna institucija?
lp
T
Ker smo malo podjetje smo za Izjavo o varnosti z oceno o tveganju uporabili zakon:
V skladu s 13.čl.Pravilnika o načinu izdelave Izjave o varnosti z oceno tveganja ((Ur.list RS št.30/00) ugotavljamo, da v družbi ni nevarnosti in tveganj po 6.čl tega Pravilnika, zaradi katerih bi bilo potrebno določiti ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter da družba zaposluje manj kot deset delavcev, zato podajamo izjavo v obliki, določeni v prilogi II citiranega Pravilnika.
Ali ta Izjava o varnosti z oceno o tveganju zadošča? Ali je bolje,da to naredi ustrezna institucija?
lp
T