nakup gradbene parcele in gradnja
Moderator: Mirko Zbačnik
nakup gradbene parcele in gradnja
Zanima me, če lahko kupim zemljišče kjer nameravam graditi stanovanjski objekt (stanovanjska hiša,vendar bi imeli v istem objektu tudi sedež podjetja)na ime podjetja in ga knjižim kot osnovno sredstvo? Nadalje me zanima kaj bi bilo dejansko bolj ugodno:graditi od vsega začetka poslovno stanovanjski objekt, ali pa po končani gradnji narediti spremembo namembnosti?
Zaradi možnosti odbijanja vstopnega DDV pri gradnji dela poslovnega objekta ( os v pridobivanju ), izgleda da je boljša prva varianta. Vendar ni treba gledati le na trenutne koristi. Ker gre predvsem za stanovanjski objekt, mislim da je najbolje da ga tako tudi gradite. Kasneje boste imeli moznost spremeniti namembnost dela objekta, zaračunavati najemnino in kar je naj bolj pomembno, lahko boste mirno spali.

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal mega</i>
<br />Zanima me, če lahko kupim zemljišče kjer nameravam graditi stanovanjski objekt (stanovanjska hiša,vendar bi imeli v istem objektu tudi sedež podjetja)na ime podjetja in ga knjižim kot osnovno sredstvo? Nadalje me zanima kaj bi bilo dejansko bolj ugodno:graditi od vsega začetka poslovno stanovanjski objekt, ali pa po končani gradnji narediti spremembo namembnosti?
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
<br />Zanima me, če lahko kupim zemljišče kjer nameravam graditi stanovanjski objekt (stanovanjska hiša,vendar bi imeli v istem objektu tudi sedež podjetja)na ime podjetja in ga knjižim kot osnovno sredstvo? Nadalje me zanima kaj bi bilo dejansko bolj ugodno:graditi od vsega začetka poslovno stanovanjski objekt, ali pa po končani gradnji narediti spremembo namembnosti?
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Tudi mi imamo isto situaciji. Vse kar gradimo delimo po ključi po procentih za stanovanjski del kjer je 8,5%DDV in poslovni del kjer je 20% ddv. Vse začasne situacije graditeljev in ostalih izvajalcev imamo na 027/in vsi delijo fakture po dveh DDV. Ko bo objekt dan v uporabo bomo imeli še najemnino za stanovanjski del za katerega smo obračunavali 8,5%DDV.