Pozdravljeni!
Nujno potrebujem vašo pomoč. V letošnjem letu je naše podjetje precej vlagalo v povečanje določenega osnovnega sredstva (tovornjak) in zanima me kako to vi knjižite. Jaz sem s zamisilila takole: za vrednost računa storniram stroške v razredu 4 in dam na 047 v breme. Nato zmanjšam popravek vrednosti 050 v dobro v minus in 047 v dobro. Potem pa se mi postavi vprašanje kako naprej oz. kdaj gre na 040. Pri nakupu novega osnovnega sredstva je enostavno: račun gre na 047 in ko se aktivira, zapreš 047 in daš na 040. Prosim, prosim za pomoč!
Hvala in lep dan želim!!!!
Tanja
Povečanje vrednosti OS
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Tanja,
Če vlagate v osnovno sredstvo in s tem povečate njegovo vrednost (primer nadgradnja npr. avtodvigalo, kot je napisal(a) vl), knjižite to tako kot če bi kupili novo osnovno sredstvo... na 040 oz. 047 in potem na 040. Knjiženja na r4 v tem primeru ni (razen če ste račun že knjižili kot strošek, ga morate jasno stornirati in pravilno knjižiti v r0). Če gre samo za popravilo tovrnjaka, s katerim se vzpostavi normalno delovno stanje osnovnega sredstva, pa je to strošek popravila. Za bolj natančen odgovor mogoče malo bolj natančno opišite probelm.
Lp!
Če vlagate v osnovno sredstvo in s tem povečate njegovo vrednost (primer nadgradnja npr. avtodvigalo, kot je napisal(a) vl), knjižite to tako kot če bi kupili novo osnovno sredstvo... na 040 oz. 047 in potem na 040. Knjiženja na r4 v tem primeru ni (razen če ste račun že knjižili kot strošek, ga morate jasno stornirati in pravilno knjižiti v r0). Če gre samo za popravilo tovrnjaka, s katerim se vzpostavi normalno delovno stanje osnovnega sredstva, pa je to strošek popravila. Za bolj natančen odgovor mogoče malo bolj natančno opišite probelm.
Lp!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: