davek od obresti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nevedna
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

davek od obresti

Odgovor Napisal/-a nevedna »

Mi lahko kdo, ki se spozna na to, pove če, in koliko se plača davek od obresti na osnovi posojilne pogodbe, ki jo imam jaz kot fizična oseba (posojilodajalec) sklenjena s pravno osebo. Pogodbe so sklenjene v preteklem oz. pretpreteklem letu. Obrestna mera je vezana na vrednostne papirje, v katere vlaga posojilojemalec. Problem je v tem, ker mi vztrajno zatrjuje, da moram plačati nek davek, točno kaj, pa ne pove in mi zavlačuje izplačilo.
grah
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a grah »

Še vedno mi ni jasno kdo vse pošilja obrazec ODO1 + ODO2 !?
Iz vsega prebranega pomeni, da s.p. in d.o.o. morajo oddati obrazec ODO2 za prejete obresti na TRR (kaj pa negativne obresti na limit na TRR) vsak mesec ali mora to narediti banka, pri kateri imaš odprt TRR?:twisted:

anica
Anna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anna »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal nevedna</i>
<br />Mi lahko kdo, ki se spozna na to, pove če, in koliko se plača davek od obresti na osnovi posojilne pogodbe, ki jo imam jaz kot fizična oseba (posojilodajalec) sklenjena s pravno osebo. Pogodbe so sklenjene v preteklem oz. pretpreteklem letu. Obrestna mera je vezana na vrednostne papirje, v katere vlaga posojilojemalec. Problem je v tem, ker mi vztrajno zatrjuje, da moram plačati nek davek, točno kaj, pa ne pove in mi zavlačuje izplačilo.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ob izplačilu obresti fizični osebi (kot posojilodajalcu) mora pravna oseba (kot posojilojemalec)odtegniti od izplačila akontacijo dohodnine po stopnji 25% na isti dan, kot je izplačilo obresti. Oddati je treba obrazec REK 3a.
tatja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tatja »

Ce so obresti, izplacane fizicni osebi, do visine TOM-a, ni potrebno odvesti davka, saj so do te visine neobdavcene. Davcno priznane pa so, med povezanimi osebami, do visine medbancnih obresti.
nevedna
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nevedna »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Anna</i>
<br /><blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal nevedna</i>
<br />Mi lahko kdo, ki se spozna na to, pove če, in koliko se plača davek od obresti na osnovi posojilne pogodbe, ki jo imam jaz kot fizična oseba (posojilodajalec) sklenjena s pravno osebo. Pogodbe so sklenjene v preteklem oz. pretpreteklem letu. Obrestna mera je vezana na vrednostne papirje, v katere vlaga posojilojemalec. Problem je v tem, ker mi vztrajno zatrjuje, da moram plačati nek davek, točno kaj, pa ne pove in mi zavlačuje izplačilo.

Ob izplačilu obresti fizični osebi (kot posojilodajalcu) mora pravna oseba (kot posojilojemalec)odtegniti od izplačila akontacijo dohodnine po stopnji 25% na isti dan, kot je izplačilo obresti. Oddati je treba obrazec REK 3a.

Od kdaj pa je to v veljavi, že dalj časa ali je to kaj novega? Za banke je za pogodbe sklenjene v letošnjem letu.
Hvala za zgornji odgovor.
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Vse obresti, razen tistih iz 71.člena ZDoh so obdavčene. Letni neobdavčen dohodek od obresti je 300.000 SIT, za leto 2005 se v davčno osnovo všteva osnova v višini 10% nad 300.000 SIT, v letu 2006 25% (141.člen zakona)....
Ne vem pa čisto točno, kako to upošteva izplačevalec, kajti nekdo lahko dobiva obresti od 10 komitentov. Ima kdo kakšno informacijo, kako je s tem? Če jaz dobim od 10 po 200.000 obresti, potem le-ti po vsej logiki ne bi plačevali dohodnine zame, ker ne dosegam 300.000 SIT, ko bi oddala dohodnino, pa cela štala.
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Že nekaj časa je mimo odkar je sprejet novi zakon, zato imate nekateri že kar nekaj izkušenj. Zanima me ali velja, da so neobdavčene obresti v višini 300.000,00 SIT tudi tiste, ki jih pravna oseba izplača fizični (po kreditu ali zamudne) ali samo bančne obresti?
Nujno potrebujem odgovor!
slava
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Sem že sama našla odgovor in mogoče bo še komu koristil. Pojasnilo DURS z dne 7.6.2005: Obresti na posojila, dana fizičnim in pravnim osebam, ne sodijo v tretji odstavek 102. čl. Posledica tega je, da zanje ne velja neobdavčeni del do višine 300.000,00 SIT.
slava
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zoa »

Tukaj je link na Pravilnik. Mogoče bo komu prišel prav.

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=73013

LP
zoa

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Velja pa to, kar je zapisala že bana, in sicer, da je v letu 2005 odbavčenih 10% izplačanih obresti, v letu 2006 25%, v letu 2007 40% in v letu 2008 75%.
S popravkom seveda, da so obdavčene VSE obresti in ne le tiste, ki presegajo znesek 300.000,00 Sit.
LP,
Sven Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Pa smo spet tam!
V letu 2006 je sprememba: za obresti izplačane v letu 2006 je potrebno obračunati dohodnino po stopnji 15 % (ki se šteje kot dokončni davek) in izplniti obr. REK 3b.
Primer: obresti 100.000, izplačilo 86.956,52, dohodnina 13.043,47.

Sedaj pa obrazec:
015: neto 86.956,52
101: dohodek 100.000,00 (bruto obresti) - je prav??
201: obresti 15 % 13.043,47

Se obrazec izpolni za vsakega prejemnika posebej, ali kumulativno po datumu izplačila?

Nujno prosim za kakšno mnenje!
slava
Odgovori