Pozabljeni izdani račun.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Dolenjska

Pozabljeni izdani račun.

Odgovor Napisal/-a Andre »

Čisto se paf. Usklajujem višine naših kreditov in sem naletela na pozabljeno kompenzacijo, ki je zmanjševala do sedaj napačno višino našega kredita. Začela sem raziskovati zakaj ni bila sprovedena in sem naletela na tole. Kompenzacija se nanaša na naš izdan predračun in prejeti račun našega leasingodajalca. Leasingodajalec je zgleda potrdil in sprevedel kompenzacijo brez prejema pravega računa, ampak le na podlagi predračuna. Bivša računovodkinja pa tega ni mogla narediti, saj je imela le prejeti račun, izdanega pa ne [:(!]
Gre za pa zelo velik znesek (cca. 40 mio z DDV)[V]. Seveda mi za ta znesek leasing striže v glavni knjigi. Se pravi, po naših knjigah smo za 40 mio več dolžni, kot smo v resnici. To pa ni majhen znesek. Kaj mi svetujete, da naj naredim.[?] Pogodbe, računi in kompenzacija so datirane na december 2002[:(!][V][:(]
Prosim za pomoč. Zgleda da so hoteli prišparati pri doplačilu DDV-ja.[V]
Zdaj pa naj ta šmoren rešujem kakor vem in znam, seveda brez kakršnih koli finančnih posledic.[xx(]

Andreja
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Sploh ne razumem. ste pozabili izstaviti račun (kar bi bilo precej nerodno), ali le sprovesti kompenzacijo prek TRR, ampak saj imate v tem primeru odprt ta isti znesek tudi na terjatvah. Če je to drugo, si jaz ne bi delala takih skrbi, pa saj se je vendar človeško motiti. Jaz bi uskladila stanje z leasingodajalcem (verjetno vam pošlje kakšen IOP) in kompenzacijo sprovedla sedaj. Če pa ste pozabili izstaviti račun ali vsaj avansni račun (če je bila kompenzacija pri dobavitelju sprovedena), je pa zadeva malce bolj nerodna. Preverite tudi inventuro iz leta 2002
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Dobro jutro.

Bana, hvala za odgovor. Vendar je problem v neizstavitvi računa, Ne vem kaj naj naredim:???:.
Če ga izstavimo sedaj, bom morala dati prilogo DDV-O in plačati DDV + zamudne obresti. Mislim, da prav razmišljam:???:
Prosim za nasvete.

Andreja
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Jaz bi vsekakor tako naredila, ampak mi ni jasno, na osnovi česa pa je leasingodajalec odbil DDV, saj ga po predračunu ne sme. Kaj pa davčna bilanca, sama sem jo sicer enkrat že popravljala, ampak to potegne za sabo davke od dobička, akontacije, poslovno bilanco...., jaz bi se na vašem mestu posvetovala s kakšnim davčnim svetovalcem, ali pa vsaj poskušala na Dursu najti kakšno kompetentno osebo, da bi mi pomagala iz zagate..
Pa veliko sreče
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Bana, hvala Vam za odgovor.

Bom naredila kar ste svetovali. Ne vem kaj so takrat mislili, da bodo naredili. Verjetno si niso mislili, da se to ne bo dalo kar tako rešiti kot so si oni predstavljali. Zdaj pa je iz šparanja nastal cel šmoren, pa še inšpekcijo lahko dobimo.
Bo že bolje8-)

Andreja
Odgovori