Napačen obračun dohodnine od najema?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Napačen obračun dohodnine od najema?

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Rada bi nekaj preverila. V letu 2004 nam (podjetju) je fizična oseba oddala stanovanje za 3 mesece. Kot sem jaz razumela predpise, v primeru, da fizična oseba odda stanovanje pravni osebi se poleg najemnine v davčno osnovo vštejejo tudi vsi stroški, saj podjetje ne more plačati položnic na ime osebe, ki oddaja stanovanje. Ker se najemodajalec s tem ni strinjal, smo mu za pokritje stroškov nakazali varščino, zadnji mesec je naredil poračun in menil, da od tega ni dolžan plačati davka.
Jaz pa sem obračunala najemnino + stroške, upoštevala normirane stroške in od tega obračunala 25% akontacijo dohodnine.
Če je to narobe, ali se da kako popraviti? Da sporočim na DURS, da sem vzela previsoko osnovo in jo zmanjšam, plačano akontacijo dohodnine pa lahko najemodajalec v vsakem primeru vpiše v svojo dohodninsko napoved.
Prosim za vaša mnenja, saj bi rada zadevo čim prej uredila.[:I][8][;)]
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ali nihče nima opravka s podobnimi zadevami? :???::???:8-)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Zoprna zadeva. Ampak mislim da ste naredili pravilno. Napoved pa je bilo že potrebno oddati, tako da se sedaj lahko pošlje samo popravek.

katrijn
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Tako sem naredila tudi pri ostalih najemih in nihče se ni pritožil. Če je pravilno, nimam kaj popravljati, le najemodajalcu moram utemeljiti (zakonsko) kar sem naredila. Hvala za odgovor, bom še malo pobrskala po literaturi (zakon o dohodnini, IKSi ....
LP:)
jole48
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a jole48 »

Zdravo!
Imam podoben problem kot moja predhodnica.
Najemodajalec je do 1.Jan. bil dav.zavezanec,sedaj je obrt zaprl,se pravi je fizična oseba. Najemnik lokala pa je s 1.feb.postal dav. zavezanec.Kako se obračuna DDV po novem.
Hvala !
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Za Lotico.

ZDOH, ki je veljal do 31.12.2004:

"67. člen
Osnova za davek od dohodkov, ki jih lastnik doseže z oddajanjem stanovanjskih ali poslovnih prostorov, garaž ali prostorov za počitek oziroma rekreacijo v najem, je znesek najemnine, prejet v letu, za katero se odmerja davek, zmanjšan za stroške tekočega in investicijskega vzdrževanja, upravljanja in za stroške obratovanja, če te stroške plačuje lastnik sam.

Za potrebne stroške pri obdavčitvi dohodkov iz prejšnjega odstavka štejejo normirani stroški v višini 40% od najemnine, če zavezanec ne uveljavlja dejanskih stroškov.

68. člen
Osnova za davek od dohodkov, ki jih najemnik doseže z oddajanjem stavb in prostorov iz prvega odstavka prejšnjega člena, je znesek najemnine, prejet v letu, za katero se odmerja davek, zmanjšan za najemnino, ki jo najemnik plačuje od teh prostorov oziroma stavb.

69. člen
Pri ugotavljanju dohodka, doseženega z oddajanjem stavb in prostorov po 67. in 68. členu tega zakona, se upošteva tudi vrednost vseh obveznosti in storitev, za katere se je zavezal najemnik oziroma podnajemnik."

Mirjana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Mirjana, kot jaz razumem zakon, to pomeni, če smo stroške poravnali mi, potem jih je potrebno vključiti v davčno osnovo najemodajalca? Včeraj sem o tem govorila tudi z referentko na DURSu, je zelo prijazna in je šla vprašat davčno svetovalko, ter je potrdila, da vse, kar smo mu plačali, je obdavčeno.
To pomeni, da sem naredila prav?!
:oops::)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Po moji logiki, da.
Mirjana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Mirjana, najlepša hvala. Mu bom poslala kar tiste 3 člene Zakona kot obrazložitev, on pa naj prijavi, kar hoče.
Lep dan želim.:):):)
Odgovori