nakup zunanjega diska

Moderator: Mirko Zbačnik

Maksim
Nov član
Nov član

nakup zunanjega diska

Odgovor Napisal/-a Maksim »

Sem s.p. (enostavno knjigovodstvo, sem zavezanec za DDV, dejavnost:oskrba z računalniškimi programi).
V Metro-ju (Celovec) sem kupil zunanji disk za računalnik (72 EUR)
- ali lahko knjižim disk kot drobni invetar med stroške (verjetno potrošni material ne more biti, osnovno sredstvo pa tudi ne)
- kaj narediti z DDV (na računu piše "kein U34" - kaj to pomeni
- ali si lahko za to pot obračunam potne stroške (kilometrina, cestnina in 1/2 dnevnice)
Ker mi je bil to prvi nakup v tujini, prosim za nasvete. :?:
Maksim
Maksim
Nov član
Nov član

hoj, a res ne bo nihče pomagal :cry:
Maksim
Spiko
Programer gosposke mogote
Kraj: Saint Barthelemy
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Spiko »

Maksim napisal/-a:hoj, a res ne bo nihče pomagal :cry:
Kakšen žalosten nasmešek. Naj mu kdo pomaga prosim :(
igi
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a igi »

veš na tem forumu je tako: če si "njihov" ti bodo pomagali, če si pa "novinec" pa bo nasvet: "plačaj raje računovodskemu servusu, pa ti naj oni uredijo......."

smolca nekateri se pač bojijo za svoj biznis ;)
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

No, moj biznis ni računovodstvo - zato poskusimo (tako bi naredil jaz):
- disk bi knjižil med stroške,
- potrebna je samoobdavčitev (srednji tečaj BS na dan nakupa, DDV na obe strani terjatev/obveznost, mislim da tudi vpis v obrazec E-uvoz; tukaj me bo verjetno kdo popravil; kein U34 pa verjetno pomeni, da avstrijski DDV ni obračunan, ker gre za promet med dvema davčnima zavezancema v EU),
- normalno si obračunaš kilometrino, cestnino, parkirnino, dnevnico... (samo pravilno izpolni potni nalog).
Upam, da sem vsaj malo pomagal.
LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Kot je prej bilo povedano je za kupljeni disk potrebno narediti samoobdavčitev.
Lp!
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Še to sem pozabila glede dnevnic, če niste tam prespali si je ne morete obračunati, ker po 01.01.2005 pripada dnevnica le, če si odsoten več kot en dan. To pomeni, da bi morali tam prespat kar pa verjetno niste.
Lp!
Maksim
Nov član
Nov član

Super, da se je kdo pripravljen ubadati z mojimi vprašanji in mislim, da je ta forum namenjen prav izmenjavi mnenj v smislu medsebojne pomoči.
Z mojim znanjem knjigovodenja sigurno ne bom nikomur prevzel posla, saj bom takoj, ko (upam) mi bo zalaufalo, najel nekoga za knjigovodstvo, ker to je prava muka. Edino to je dobro, da imam samo do 3 izdane račune, do 5 prejetih računov in za sebe prispevke za socialno varnost. Vesel sem vsakega nasveta in se tudi že vnaprej zahvaljujem.
Naj povem, da je bil MWST (20% = 12 EUR) plačan. Vse skupaj sem plačal s kartico osebnega računa in na NLB klik izpisku je razvidno, da je že knjiženo v breme mojega OR 72 EUR oz. 17.388,88 Sit.
Kar se pa dnevnice tiče: ne nisem tam prespal. Vsega skupaj sem bil na poti 5 ur, kar se vidi tudi iz obeh cestninskih listkov. Ali ne veljajo več tisti razponi ur za dnevnice?
Maksim
Maksim
Nov član
Nov član

Sem kar sam pobrskal in našel sem tole:
U R E D B A o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (veljavna od 1.1.2005)4. člen
(dnevnice)
(1) Če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 12 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine 3600 tolarjev; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 8 do 12 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 1800 tolarjev; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 1260 tolarjev.
...
Iz tega vidim, da mojih 5 ur na poti ne bo zadostovalo za izstavitev dnevnice, če bi bil pa še dobro urco dlje na poti, pa bi si lahko med stroške knjižil dnevnico za 1260 Sit, mar ne !?
Maksim
Spiko
Kontakt:

igi napisal/-a:veš na tem forumu je tako: če si "njihov" ti bodo pomagali, če si pa "novinec" pa bo nasvet: "plačaj raje računovodskemu servusu, pa ti naj oni uredijo......."

smolca nekateri se pač bojijo za svoj biznis ;)
no no .. s petnajstimi objavami nam boš pamet solil :twisted: raje pomagaj če veš odgovor :roll:
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Mogoče je pa igi pri 15 vprašanjih dobil točno tak odgovor :wink:

In vam soli pamet, ker govori iz lastnih izkušenj :mrgreen:
Spiko
Kontakt:

Nina napisal/-a:Mogoče je pa igi pri 15 vprašanjih dobil točno tak odgovor :wink:

In vam soli pamet, ker govori iz lastnih izkušenj :mrgreen:
Ne, sem prebral njegove objave in je povsod dobil spodobne odgovore, tako da le pametuje 8)
Odgovori