mandatna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
timea
Novinec
Novinec

mandatna pogodba

Odgovor Napisal/-a timea »

Zanima me obdavčitev dohodkov na podlagi mandatne pogodbe. Ali obstaja kje kakšna možnost izračuna. Hvala in lep pozdrav Timea
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Za mandatno pogodbo še nisem slišala, zato bo verjetno moj odgovor mimo... Če imate v mislih prejemke za opravljanje funkcije na podlagi imenovanja ali izvolitve (brez pogodbe; občasno delo) je davčna osnova 90% bruto prejemka, davčna stopnja pa 25%. Prejemki lahko vključujejo tudi morebitne bonitete, normirani stroški so stroški prevoza, nastanitve,..
Lep pozdrav!
Nia
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Nia »

Tudi mene zanima, če ima morda kdo izkušnje v zvezi s to MANDATNO POGODBO, ki jo ureja Obligacijski zakonik. Torej v katerih primerih v praksi bi se naj sklepala ? Ali bi se mandatna pogodba lahko sklenila tudi za občasna dela, za katera se je v preteklosti sklepala pogodba o delu ? (sem slišala, da to nekateri prakticirajo). Ali so na to pogodbo v breme naročnika vezane kakšne davščine ?

Najlepša hvala !
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Mandatna pogodba je po OZ pogodba o naročilu. Veliko je napisanega v OZ na strani 365.
Zasledila sem pa tudi izplačilo nagrad funkcionarjem po mandatni pogodbi.
Lep pozdrav.
metalica
timea
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a timea »

Mandatna pogodba se sklepa za posle, kjer se mandatar le zaveže, da si bo prizadeval doseči končni interes, zaradi katerega naročnik sklepa mandatno pogodbo. To je samo obligacijska obveznost prizdadevanja. V kolikor ni rezultata ni plačila.

Podjemna pogodba se sklepa za konkretna dela ali storitve z zavezo, da se uresniči končni rezultat.

Moje vprašanje pa je bilo kako obračunati honorar za opravljeno storitev po mandatni pogodbi. Kakšni davki in kakšne dajatve so obvezne po tej pogodbi.

Na tem forumu sem zasledila tudi obračun pogodbe o delu, oz. sedanje podjemne pogodbe, ki pa mi sploh ni jasen, sigurno je kdo, ki bi mi lahko to obrazložil.

Hvala za odogovore in lep pozdrav, Timea
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Obračun podjemne pogodbe:
bruto znesek - 10% normiranih stroškov = osn.za davek po stopnji 25%
bruto znesek - davek = neto nakazilo podjemniku
dajatve naročnika oz. izplačevalca:
6% od 100% bruto osnove za PIZ
pavš.prisp.za nesreče pri delu (610,00 SIT)
25% od 100% osnove posebni davek na določene prejemke
Na durs se odda obrazec REK-1d + obr.MF-DURS obr.PDDP št.1 - Obračun posebnega davka na določene prejemke.
Lep pozdrav!
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Če je mandatna pogodba le obveza o prizadevanju potem ni obračuna in plačila, je le neka predhodnica podjemne.
Obračun podjemne, če gre za bruto plačilo 100000:
bruto znesek 100.000
normirani str 10.000
osnova za dohodnino 90.000
akontacija doh. 22.500 (25%)
izplačilo 77.500

bruto znesek100.000
6% prisp.6.000
pavš.prisp 610
davek od dol.prej.25.000
Vaš strošek skupaj131.610
Lep pozdrav.
metalica
TomD
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TomD »

Če gre za mandatno pogodbo ni nobenih davkov niti prispevkov, razen akontacije dohodnine (25% oz. progresivno glede na to, ali je ta dohodek pretežni ali ne, oz. ali je oseba upokojena). Obrazec pa je REK-1.

Poglejte si IKS 4-5, stran 168-175, Obdavčitev dohodkov na podlagi pogodbe o vodenju subjekta.
dman
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dman »

Mandatna pogodba je samostojen kontrakt Obligacijskega zakonika in ni nikakršna predhodnica pogodbe o delu - podjemne pogodbe. Pri slednji je važen rezultat, pri mandatni pa prizadevanje doseči rezultat.
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Torej konkretno je lahko takole:

Pojasnilo DURS, št. 42401-387/2005, 14. 3. 2005

V dopisu je navedeno, da ima občina dva podžupana, ki svojo funkcijo opravljata neprofesionalno in za opravljanje te funkcije prejemata mesečne dohodke v višini 40% plače župana. Oba podžupana sta že upokojena. Ali so njuni dohodki obdavčeni v skladu z 2. točko drugega odstavka 25. člena Zakona o dohodnini?

Po določbi tretjega odstavka 23. člena ZDoh-1 je tudi opravljanje funkcije na podlagi imenovanja ali izvolitve v državni ali drug organ dohodek iz zaposlitve. V skladu 2. točko drugega odstavka 25. člena ZDoh-1 za dohodek iz delovnega razmerja veljajo tudi dohodki izvoljenih ali imenovanih nosilcev funkcij v organih zakonodajne, izvršilne ali sodne oblasti v Republiki Sloveniji ali v organih lokalne samouprave, če za to funkcijo prejemajo plačo.

Glede na to, da v tem primeru podžupana nista zaposlena v občini in plačilo prejemata na podlagi mandatne pogodbe, tovrstni dohodek sodi med dohodke iz drugega pogodbenega razmerja, kakor jih določa 26. člen ZDoh-1.

V skladu s prvim odstavkom 26. člena ZDoh-1 dohodek iz drugega pogodbenega razmerja vključuje vsak posamezen dohodek za opravljeno delo ali storitev.

V skladu s četrtim odstavkom 29. člena ZDoh-1 je davčna osnova od dohodka iz prvega in drugega odstavka 26. člena tega zakona vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % dohodka. V skladu z devetim odstavkom 121. člena ZDoh-1 se akontacija dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja izračuna in plača od davčne osnove po stopnji 25 %. Akontacijo dohodnine izračuna in plača plačnik davka (izplačevalec dohodka) kot davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja. Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti hkrati z obračunom dohodka iz zaposlitve, kakor to določa prvi odstavek 267. člena Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 54/04, 57/04 - ZDS, 109/04 - odločba US, 128/04 - odločba US in 139/04).

Mogče komu še prav pride.LP
Odgovori