KDO PODPIŠE - OBLIKOVANJE D.R. REZERVACIJ IN OSTALO

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

KDO PODPIŠE - OBLIKOVANJE D.R. REZERVACIJ IN OSTALO

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zanima me, kdo podpiše:
1. oblikovanje d.r. rezervacij za dane garancije v garancijski dobi;
2. oblikovanje popravka terjatev;
3. oblikovanje nedokončane proizvodnje ...
torej zadeve, ki se pojavljajo običajno 1x letno.
Ali to naredi računovodja sam in poknjiži, na podlagi veljavnega Pravilnika o računovodstvu? Kaj pa, če podjetje pravilnika (še) nima - je v nastajanju?
Hvala že vnaprej za vaše odgovore, mnenja :)
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Bila sem na seminarju in so mi rekli konkretno za popravke terjatev - da rabimo interni akt s koraki, npr. do 30 dni prvi opomin.,,, do 5000,00 sit odpis,...Akt podpiše direktor in ti se ga držiš. Paziš samo v toliko, da zadevo pravilno knjižno izpelješ, k odpisom pripneš vse dokumente, ki dokazujejo neuspeli trud. Pa upoštevaj rok za zastaranje terjatev. Mislim da je tri leta po ZGD.
Verjetno isto velja za ostala dva vprašanja.
Po drugi strani je pa stvar takšna, ko imaš enkrat neki zapisan, se vsa davkarija obesi na to. Zato pazljivo.
lp,irenca
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Mislim, da vse bistvene odločitve podpiše direktor. Računovodja le v primeru,da ima pooblastila za odločanje (v pogodbi o zaposlitvi, na podlagi sistemizacije delovnih mest,...). Če je računovodja zunanji sodelavec (knjigovodski servis ali fizična oseba, ki opravlja dejavnost), je pametno da se v pogodbi o sodelovanju razmejijo pristojnosti in odgovornosti. Potem ne bo dileme.
Upam, da sem pomagala.
Lep pozdrav!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Hvala, Irenca. In glede na to, da je zaradi davčne potrebno vse dokument hraniti 10 let, vključno z dokazi, zakaj si nekaj odpisal, se bo kar nabralo še nekaj fasciklov :supz:
LP
Odgovori