Minimalna plača
Moderator: Mirko Zbačnik
Minimalna plača
Potrebujem mnenje glede minimlne plače in boleznine. Naredila sem obračun plače zaposleni, ki je bila cel mesec v staležu, poleg tega pa ima en dan refundiran s strani zdr. skupnosti. Težava je v tem, da se za mesec februar izplača 160 ur. Zaposlena spada v I. tarifni razred, v razmerju 1,10. V kolikor bi bila zaposlena na delu, bi ji manjkajoč znesek do minimalne plače kompenzirala z mesecem, ki ima večje število ur. Ker je bila v staležu, sem ji obračunala 80 % vrednosti osnovne delovne ure (brez uskladitvenega dodatka in brez dodatka za delovno dobo). Tako pride bruto izplačilo nekaj čez 70 tisočakov. Od razlike do minimalne plače sem ji obračunala in plačala samo prispevke na in iz plače, neto zneska razlike pa ni dobila izplačanega. Ali je pravilen takšen obračun? Hvala za odgovor! PR
Mislim, da je pravilno. Moti me le kompenziranje. Minimalna plača pripada na mesec, neglede na ure. Dejstvo, da vsak mesec ima različno število obveznih ur pa ne vpliva na znesek minimalne plače.
Minimalna plača pripada za poln delovni čas in ta, za mesec februar je 160 ur. Neglede na ure zaposleni mora prejeti 12 minimalnih plač v letu.
Minimalna plača pripada za poln delovni čas in ta, za mesec februar je 160 ur. Neglede na ure zaposleni mora prejeti 12 minimalnih plač v letu.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
-
irenca
Strinjam se z minimalno plačo ne glede na ure za polni delovni čas. Verjetno si zamešala z izhodiščno plačo po KP, kjer je izhodiščna plača za 174 ur. Tu ni kompenziranja. Plačo imaš osnovno plus dodatek za delovno dobo, plus dodatek po KP. Nato daš še razliko do minimalne plače. Vse skupaj se upošteva sorazmerno z boleznino (gledaš na cel mesec ali si izračunaš urno postavko). Tisto, kar pride manj, se plačajo prispevki iz in na, vendar ne vsi. Poglej navodila k obrazcu REK1 ali pokliči referentko na Durs.
lp,irenca
lp,irenca
Vsem hvala za odgovor. Torej pri minimalni plači ni kompenzacij med meseci. Prispevke od minimalne plače pa sem obračunala v skladu z REK -1. Torej je prav, da mi pride neto zelo nizek. Zanima me še to: ali jemljete kot osnovo za boleznino samo osnovno uro ali k osnovni uri prištejete tudi dodatek za delovno dobo in šele nato obračunate 80 % vrednosti ure. Za uskladitveni dodatek vem, da se pri izračunu ure za boleznino ne upošteva. Še enkrat hvala in LP! PR 
Hvala metalica! Predno smo zamenjali program za plače sem sama računala zneske za nadomestila, tako da sem takrat upoštevala znesek za uro dela(z vsemi dodatki), sedaj pa mi nov program tega ne omogoča več in lahko določim osnovo za boleznino samo osnovno uro. S programerjem pa nekako ne prideva na isto "valovno dolžino", saj, kot pravi, imamo samo mi takšne čudne želje. Bojim se, da ko bo prišel delovni inšp., ne bo vse v redu in bo firma tista, ki bo spet utrpela škodo, prej zaradi odsotnosti delavca, ki je na bolniški, nato pa še zaradi kazni.
LP! pr
LP! pr
Ali ni določeno, da se izplača delavcu min.plačo tudi če je na bolniški do 30 dni in se obračunajo prispevki do minimalne plače samo, če gre za refundacijo od ZZZS?
Tako sem jaz razumela: dokler je delavec v breme podjetja, mora dobiti najmanj min.plačo, ko preide v breme države, pa lahko dobi tudi manj.
Moj program mi namreč v obrazec 1 všteva vse ure razen boleznin nad 30 dni in tam se takoj vidi, koliko je bila najnižja plača in če izplačam samo 80% od minimalne plače, je premalo.
Mirjana
Tako sem jaz razumela: dokler je delavec v breme podjetja, mora dobiti najmanj min.plačo, ko preide v breme države, pa lahko dobi tudi manj.
Moj program mi namreč v obrazec 1 všteva vse ure razen boleznin nad 30 dni in tam se takoj vidi, koliko je bila najnižja plača in če izplačam samo 80% od minimalne plače, je premalo.
Mirjana
torej, če pravilno razumem, dobi zaposlena izplačilo 160 ur = 117,500,00 bruto, ne glede na to, da je bila v bolniški (734,38 sit/uro). Če bi delala vseh 160 ur, bi dobila 710,50 /uro. Verjetno bo potem rajši cel mesec v bolniški, kot pa bi delala. Sploh ne vem več, kaj je prav - sem čisto zmedena! Prosim za komentarje! HVALA! pr