Regres ob dani odpovedi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Kalimero
Novinec
Novinec

Regres ob dani odpovedi

Odgovor Napisal/-a Kalimero »

Pri trenutnem delodajalcu, kjer sem zaposlen že leta nameravam dati odpoved (in iti k drugemu delodajalcu) tako, da se mi delovno razmerje konča 1.2.2004.

Ali mi v tem primeru pripada 1/12 regresa? V kolikor mi, kdaj mi ga bo firma nakazala - ali šele takrat kot ostalim zaposlenim, ko mene že mesece ne bo več?

Hvala za odgovor.

LP
mira95
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mira95 »

Priporočam vam, da v januarju 2004 izkoristite 1/12 dopusta. 1/12 regresa pa vam lahko izplačajo takrat kot ostalim. Ne morete ga zahtevati prej.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mhm!? Le v razmislek. Regres je vezan na pravico do dopusta (ne na koriščenje). V januarju imate teoretično res pravico do celotnega dopusta. V praksi se dogaja, da vam prvi delodajalec 1/12, ostali pa ostalo polovico. Lahko ga izplača v celoti tudi drugio delodajalec, vendar ga bo verjetno le 11/12. Če imate zagotovilo, da vam ga izplača sedanji delodajalec, potem je OK. Vse je prepuščeno dogovoru (po zakonu) med delodajalci. Praksa kaže drugače, in sicer, da 1/12 prvi in 11/12 drugi.

Vsekakor vam mora delodajalec ob prekinitvi dati izjavo, o koriščenju dopusta in o (ne)izplačilu regresa.

Novi zakon je prinesel kar precej zmede, saj vemo, da se delodajalci kar "otepajo" izplačil regresa. Ne navaja kdaj, temveč le do kdaj. In "do kdaj" je vedno zadnji rok, ta pa je pri drugem delodajalcu.

Upam, da vas nisem preveč zmedel.
Poiskusite se dogovoriti o namerah z obema delodajalcema.

LP, Mirko
Kalimero
Novinec
Novinec

Hvala obema za odgovora.

LP
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Do dne prenehanja ima delavec vse pravice iz delovnega razmerja. Ker bo februarja prešel k drugemu delodajalcu, bo pri sedanjem pridobil pravico do ene dvanajstine pripadajočega letnega dopusta in ene dvanajstine regresa za redni letni dopust.

Hja, z izplačilom je pa tako, da se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca vleče do novembra.

Se strinjam z Elektrikom, da se poskušate dogovoriti z delodajalcem.

lp

:mrgreen:

MdeBarca
OVEN74
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a OVEN74 »

Še jaz bi postavila eno vprašanje, če lahko:

Pri tem delodajalcu sem zaposlena od začetka septembra. Mi mogoče pripada kakšen sorazmeren del regresa ali bi morala delati vsaj 6 mesecev? (saj veste, vsak sold prav pride :)

Hvala in lp.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Smatram, da je to vaša prva zaposlitev, če je le nadaljevanje sporočite.

Pripada vam sorazmeren del za 4 mesece (sept. - dec.).

LP, Mirko
OVEN74
Nov član
Nov član

Glede delovne dobe - to je tretja zaposlitev, od druge do tretje zaposlitve je minilo skoraj dve leti (dva meseca manj) - v tem času sem bila na zavodu kot brezposelna in na porodniški (da smo koristno izrabili čas na zavodu :D

Hvala še enkrat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Porodniško ste imeli pred zavodom, zavod pred zaposlitvijo, če prav razumem. Če je presledek le 1 (eden) dan, je zaposlitev prekinjena. Potem vam gre sorazmeren del dopusta za 4 mesece.

LP, Mirko
OVEN74
Nov član
Nov član

Hvala, Mirko.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Spoštovani Kalimero!
videla sem, da nameravaš iti k drugemu delodajalcu. Kako ti je to uspelo. Jaz se trudim že eno leto, da dobim delo kje drugje, pa nič. Prosim za nasvet.
Veliko sreče pri novem delodajalcu.

Moja sodelavka je bila v podjetju kjer sem zaposlena trajni tehnološki višek in je šla z 24.4.2003 na zavod, dobila pa je sorazmerni del regeresa. dobila pa bo kmalu celega, ker je dobila tožbo na sodišču.

Srečno
Lilijana
:mad:
Kalimero
Novinec
Novinec

Kako mi je uspelo iti k drugemu delodajalcu? - Spremljal sem povpraševanja na www.ess.gov.si in zaposlitev.net - sem naletel tudi na povpraševanje s strani specializirane firme, ki se ukvarja z iskanjem kadrov (Moja Kariera) in napisal nekaj podatkov o sebi in me je poklical na razgovor.

Je pa res, da so znanja, ki so jih zahtevali skoraj enaka, kot jih potrebujem na sedanjem delovnem mestu sicer bi verjetno izvisel. Sem pa bil že prej na kar nekaj razgovorih in povsod se ti lepo smehljajo in dajejo občutek, da te bodo še poklicali, potem pa ni nič.

Samo obupati ne in se čimveč prijavljaj. Sranje pa je, da nekdo išče osebo s točno določenimi izkušnjami, katere pa imaš lahko, če si že sedaj delal na podobnem delovnem mestu oz. panogi in se sprašujem, ali sem sedaj obsojen na to dejavnost, katera mi v osnovi niti ne odgovarja, saj za kaj drugega nimam izkušenj.

LP
Odgovori