Izdajanje računa - ali mora biti tudi dobavnica

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
B0ris
Začetnik
Začetnik
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Izdajanje računa - ali mora biti tudi dobavnica

Odgovor Napisal/-a B0ris »

Lep pozdrav!

Imam s.p. z tranzitno prodajo računalniške opreme. Zanima me, ali se mora poleg računa obvezno izdati tudi dobavnico, ki jo stranka podpiše ob prevzemu opreme ali ne ?

LP,
B.
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Zakonsko nikjer ne piše, da mora biti dobavnica, čeprav pri nas je revizija zahtevala podpisane dobavnice, z razlago, da v primeru reklamacije obstaja dokaz o oddaji blaga. Jaz jo priporočam, saj je vse sorte kupcev.

LP
B0ris
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

naike napisal/-a:Zakonsko nikjer ne piše, da mora biti dobavnica, čeprav pri nas je revizija zahtevala podpisane dobavnice, z razlago, da v primeru reklamacije obstaja dokaz o oddaji blaga. Jaz jo priporočam, saj je vse sorte kupcev.

LP
Ja, ravno zaradi dokazila, da je kupec blago prevzel, se mi gre. Ravno sedaj sem v dilemi, ker bom šel v tožbo stranke, ker noče poravnati svoj dolg računa, tako da ne vem na kakšen način bi lahko dokazal, da ga ni plačal in da je opremo dejansko dobil?
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ne vem, kako boste dokazali? Če se meni ne bi plačalo (takšnih je veliko) govorim seveda hipotetično, bi rekla, da nisem nič prejela in da ne vem, o čem govorite. Razen, če je tisti, ki je kupil podjetnik ali doo, potem bi morali dokazovati s knjiženje, izvedenci, pričami, kar pa je takooo dolgoootrajen postopek, da ne vem, če se splača. Na sodišču velja le papir. Žal. :cry:
B0ris
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Ja, vse to je načeloma res, gre pa za fizično osebo. No ja, mislim da bo kot dokaz lahko to, da mu pošljem opomin pred tožbo, zraven dodam priloge odprtih postavk in račun in vse skupaj pošljem priporočeno s povratnico. To bi že moralo nekaj veljati.... upam :?
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ja, če ne bo vse skupaj zavrnil. Upajte, da ni tako vesten. Potem boste le imeli neko priznanje v rokah, za dobavnico pa si lahko tudi najdete kakšen izgovor (odnesel kupec obe, se je zmočila ...., ne vem). Malo znajdljivosti :twisted:
Odgovori