part time job- po upokojitvi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana.z
Novinec
Novinec

part time job- po upokojitvi

Odgovor Napisal/-a ana.z »

Zanima me, kakšno obliko delovnega razmerja lahko sklenem, če sem upokojena in bi delela max. 80 ur mesečo in ne vse dni v tednu. Kolikšen dohodek lahko prejmem, da mi to ne bi vplivalo na zmanjšanje pokojnine? Katera oblika dela se z vidika dohodnine najbolj izplača?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Glede omejitev prihodkov piše v 183. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Na kratko naj povzamem, da omejitve glede višine izplačil veljajo za moške do 63. leta, za ženske pa do 61. leta. Sem ne spadajo dohodki iz premoženjskih pravic po davčnih predpisih.

Najnjiži census je 55% povprečne mesečne minimalne plače za koledarsko leto, za katero je bila obračunana dohodnina, tu se zmanjša za 5%
Če preega 80 % se zmanjša za 7% itd...

Več v zakonu: http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=67781 .

Mislim, da je vsaka oblika zaposlitve prava, razen redno delovno razmerje. Veliko oblik zaposlitve nimate, redno razmerje ne morete skleniti, podjemna pogodba bi bila najboljša, a pri tej morate paziti, da nima znakov redne zaposlitve (ne more trajati v nedogled, na primer), ugodna bi bila avtoska pogodba, vendar je izplačilo in obračun dohodnine po avtosrki omejeno res na avtorstvo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori